Комисията по външна политика разговаряха със заместник-генералния секретар на ОИСР.

Народните представители от Комисията по външна политика разговаряха със заместник-генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Улрик Кнудсен. Основната цел на срещата беше депутатите да се запознаят с условията, етапите и изискванията, заложени в пътната карта за присъединяване на България към организацията.

В разговора участваха и народни представители от комисиите по конституционни и правни въпроси, по икономическа политика и иновации, по превенция и противодействие на корупцията и по бюджет и финанси.

Като парламентаристи, ние осъзнаваме нашата отговорност и сме готови да дадем своя принос в отстояването на ценностите на ОИСР, подчерта председателят на Комисията по външна политика Венцислава Любенова и припомни, че България депозира молбата си за членство в организацията през 2007 г.

Заместник-генералният секретар на ОИСР Улрик Кнудсен отбеляза необходимостта от промяна на българското законодателство, съгласно критериите на организацията. Искаме да работим заедно, разчитаме един на друг и оценяваме връзката, която имаме чрез вас с българското общество, допълни Улрик Кнудсен и увери народните представители, че неговият екип е в България, за да подпомогне процеса на присъединяване на страната в ОИСР. Стремежът към членство в организацията не е състезание и не е редно да се предприемат прибързани решения, добави той.

Председателят на Комисията по превенция и противодействие на корупцията Михал Камбарев определи законодателните промени, свързани със съдебната реформа и дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като основен приоритет на управляващата коалиция. Според него борбата с корупцията е най-силната мотивация за парламентарното мнозинство.

Пред нас стои много работа, за да се възползваме от добрите практики на ОИСР, посочи народният представител Александра Корчева. Тя подчерта, че в процеса по присъединяване Народното събрание ще има за цел да координира дейността на различните институции.

Народните представители от Комисията по външна политика разговаряха със заместник-генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Улрик Кнудсен

На срещата бяха отбелязани визията и приоритетите на ОИСР и беше посочено, че процесът на присъединяване на България към организацията има за цел да потвърди важността на страната ни като важен стратегически партньор, който споделя принципите на демокрацията, върховенството на закона, защитата на правата на човека и индивидуалните свободи в една отворена и прозрачна пазарна икономика.

За България предстои процес на задълбочено проучване в 25 комитета, разпределени по области, сред които фискална политика, здравеопазване, регионално развитие, икономика, земеделие, борба с климатичните промени, заетост, труд и социални въпроси.

Присъединителният процес не е обвързан с конкретен срок и зависи от способността на всяка страна да предостави информация на оценяващите комитети за това какви са предприетите действия според препоръките на ОИСР за промени в законодателството и установените административни практики. В организацията членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *