Нова победа извоюва 17-годишната Екатерина Иванова на Sofia Open 2022

Диабет имам от 6-годишна и не мисля, че ми се е отразило по абсолютно никакъв начин, дори мисля, че ми беше в плюс. Това каза в интервю за БГНЕС 17-годишната състезателка по таекуондо Екатерина Иванова, която след 4 победи в неделя стана първа в категорията при жените на спаринг до 62 кг. на провеждащия се в София Международен турнир Sofia Open 2022 по таекуондо ITF.

„Просто единственото, което е по-специално при мен, е, че трябва да си следя захарта, да не излиза извън границите – дали да е ниска, дали да е висока, понеже това влияе на начина ми на игра и на тренировките и няма как да съм пълноценна на макс“, заяви Екатерина, която е част от столичния ABC Fight Club.

От октомври месец 2021 година Екатерина е посланик на международната програма за контрол на диабета „Dexcom Warrior“.

„Моята мисия е наистина да покажа, че Dexcom Warrior е едно устройство, което може да бъде само в полза на хората с диабет и да направи наистина животът им доста по-лесен“, сподели шампионът.

На тийнейджърите, които също като нея страдат от диабет, Екатерина отправи посланието: „Да не се боят от нищо и да не спират да спортуват, понеже няма нищо по-хубаво от това“.

Екатерина се занимава със спорт от 4-годишна. Тя тренира таекуондо от 2017 година, като преди това се е занимавала доста активно с кикбокс.

След четири победи по таекуондо състезателката е първа при жените на спаринг до 62 кг. Тя заяви, че се чувства доста добре от този факт, но подчерта, че „конкуренцията е голяма“. Състезателката е спечелила много медали по таекуондо, но сподели, че по-специални са ѝ онези, които е завоювала на световни и европейски първенства.

„Няма нищо по-хубаво от това да видиш, че трудът ти един ден се отплаща“, заяви Екатерина.

В клуб ABC Fight Club, Екатерина тренира от 2017 година и засега печели много добре, каза нейната треньорка Амалия Колева.

По думите ѝ тренировката на Екатерина преминава абсолютно нормално, наравно с другите. „Нямаме никакви проблеми, тя си следи нещата. Когато сме на лагер с националния отбор имаме доктор, който ако има нещо, помага“, съобщи Колева. „Не я щадим на тренировките, наравно с другите е“, подчерта още треньорката по таекуондо.

На снимката: Амалия Колева

Амалия Колева заяви, че Екатерина е „страшен тийнейджър“. „Аз това ѝ обяснявам: те, другите, ако разберат с колко добра душа играят, няма да повярват кой ги е бил. На полето е съвсем друг човек. И това е хубавото. Това е хубавото на този спорт, че може да покажеш това нещо на полето“, каза още тя.

Президентът на Българската федерация по таекуондо Марио Богданов също изрази своите впечатления от младата шампионка пред БГНЕС.

„Прекрасно съм запознат, тя е прекрасно наше момиче, с треньор Амалия Колева. Развива се добре, макар с някои проблеми от личен характер“, каза той, като подчерта, че това показва, че спортът помага.

Спортните цели и амбиции на Екатерина са да успява и в категорията по таекуондо за жени, да постига наистина големи успехи на световни и на европейски първенства, да се развива и да продължавам да тренира. Тийнейджърката си пожела още много успехи за в бъдеще. /БГНЕС

В зала „София“ се проведе Международният турнир Sofia Open 2022 по таекуондо ITF

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *