Ново линейно озеленяване с 65 дървета по пилотен проект прилага опита на Виена за напояване

Пилотен проект е реализиран в зелената ивица на бул. “България“

 

„Готов е пилотният проект на Столична община за линейно озеленяване с 65 дървета, в който прилагаме иновативно решение за бавно напояване. Пилотният проект е реализиран в разделителната зелена ивица на бул. „България“ с обща площ от 6 дка. Направен е с участието на експерти от Лесотехническия университет и по примера на австрийската столица – Виена, който проучихме.“ Това каза зам.-кметът по екология Десислава Билева.

На новозасадените 65 дървета в зелената ивица на бул. “България“ са поставени пликове с вода за напояване, както и подложка от растителен материал, която запазва влагата.

Развитието на зелената система и засаждането на нови дървета е приоритет за нас и кмета Фандъкова, посочи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. По думите му „Не е иновация да се засаждат дървета, иновация е начина, по който общината запазва и надгражда зелената система по примера на Виена  и с подкрепата на българската научна общност.“

„Зелените клинове предпазват от негативното влияние на топлинните островиПриложени са различни методи за озеленяване като засаждане на различни групи дървесна и храстова растителност с цел засенчване и насочване на въздушния поток. Използвани са дървета от видовете гинкобилоба, ликвидамбър, полски ясен и мъждрян, и над 200 храста“ – каза директорът на дирекция „Зелена система“ към Столична община ланд. арх. Димитър Данчев.

„Планираме до края на годината да разположим общо 200 броя пликове за поливане“ – информира зам.-кметът Билева.

Столична община продължава с реализирането на проекти за залесяване, предстои линейно залесяване на разделителна зелена ивица на бул. „Г. М. Димитров“.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *