Окрупняване на общините – агрументите “за” и “против” на кметове

Окрупняването на общините е тема, която се коментира от много години, но не са направени никакви стъпки в тази посока, засега. Периодично се изважда като политическа дъвка от формации, особено преди местни избори. Идеята лансираха и от “Продължаваме промяната”. Затова потърсихме мнение на кметове – местната власт е тази, която би трябвало да знае подобна идея би ли подобрила живота на хората и дали би олекотила работата на градоначалниците.

Кметове

“Това вече се дискутира повече от 20 години, още правителството на СДС имаше подобни намерения. Сегашният кабинет отново се връща към възможността за териториално административно прекрояване на 265-е български общини. Доста щекотлива е темата и поради тази причина досегашните правителства, които се занимаваха с нея, обикновено се отказваха в един момент, защото трудно можеше да докажат, че нещо кой знае какво по-добро може да се случи”, коментира кметът на Монтана Златко Живков. Той припомни, че общините са тези, които предоставят 70% от всички услуги, имат ангажименти към 6 кодекса, 136 закона и 500 подзаконови нормативни актове.

Според кметът на Габрово Таня Христова, ако има подобна промяна, тя би довела до още по-голяма централизация, а не до децентрализация. “Въпросителните и неизвестните са много – как би станала промяната, дали ще е по-ефикасна, какъв ще е социалният момент”, коментира тя.

Кметът на Троян Донка Михайлова обаче е на мнение, че общините вече са готови за този диалог с властта. По думите й, рано или късно, ще се стигне до окрупняване на общини, въпросът е как точно ще се случи. Михайлова поставя и въпроса как гражданите в малките общини – отдалечени, транспортно трудно достъпни, ще получат по-добра услуга с такива стъпки.

ИПИ

“Все повече стават по-малките общини в България. Намаляването на броя на общините е политика, която ще бъде необходима в близко бъдеще”, смята Адриан Николов, икономически анализатор от Института за пазарна икономика. “Това определено е политика, която най-вероятно ще бъде необходима в близко бъдеще. Въпросът е да се направи интелигентно, тъй като просто механичното сливане на общини без отчитане на особеностите на местната икономика, на релефа, на терена, на свързаността, на профил на самото население, не бива да се прави. Трябва когато, ако разбира се изобщо пристъпим към такава мярка, да вземем предвид тези особености”, е на мнение експертът.

Кметът на Сливница Васко Стоилков обърна внимание, че всички градоначалници би трябвало да дадат мнение по темата и да има дискусия. “Нека се вземат под внимание особеностите при управлението на малка, средна и голяма община”, смята той. Колегата му във Видин, д-р Цветан Ценков, е убеден, че до окрупняване ще се стигне в един момент. “Населението ни намалява, реформата е неизбежна”, смята кметът.

Аргументите “за”

Депутатът и председател на регионалната комисия в парламента Настимир Ананиев изтъкна, че извършеното преброяване на населението е предпоставка за окрупняване на общини. Според него има три много важни критерия, по които трябва да се прецени в каква посока трябва да се действа. На първо място е броят на населението, а на второ – финансовото състояние  на общината. “За съжаление, има много общини в страната, които са във фактически фалит”, поясни той. По думите му държавата издържа, спонсорира такива общини, които влизат в порочен кръг, от който няма излизане. Третият важен критерий  е дали  общината е икономически активна – дали има работодатели, бизнес, дали кметът и общинските съветници полагат усилия в тази посока.

Председателят на парламентарната комисия посочи, че в една трета от общините най-големият работодател е  именно местната власт, която наема на работа по различни програми хора и те са държани в зависимост. При избори са тласкани в една или друга посока.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *