Плаващият град на Малдивите с апартаменти, магазини и училища

Нидерландската архитектурна компания Waterstudio постави пред себе си нов смел проект – създаването на плаващ град, който се намира само на 10 минути път с кола от столицата на Малдивските острови – Мале.

Плаващият град се нарича Maldives Floating City и представлява обширна маса от модулни плаващи платформи, които имат формата на корал.

Проектът е резултат от сътрудничеството между местната строителна компания Dutch Docklands и управата на Мале. Една от целите му е да освободи повече място за живеещите на сушата.

Предполага се, че строителството на плаващия град ще бъде решение на проблем като повишаването на нивото на морското равнище, съобщава Business Insider.

Според замисъла градът ще се състои от модулни шестоъгълни сегменти, съединени от външен пръстен от бариерни острови. Долната му част ще бъде закрепена към стабилизатори, които ще защитят сградите и съоръженията от морските течения и върни.

Градът ще се състои от мрежа от жилища, магазини и училища.

Това ще бъде пешеходен град с плаващи улици, в който ще се използват лодки за превоз на товари и хора към столицата Мале или в пределите му, казва основателят на Waterstudio Коен Олтуис. Той добавя, че разноските за живот ще бъдат съпоставими с този на сушата на Малдивите.

Съгласно очакванията, през 2027 година ще бъдат готови 5000 жилища, в които ще живеят около 20 000 души.

Цените на имотите ще започват от 150 000 долара за апартамент студио до 250 000 долара за фамилна къща.

Очаква се жителите да започнат да се настаняват още в началото на 2024 г. Строителството ще бъде напълно завършено към 2027 г.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *