Подпалиха Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля

Рано тази сутрин бе подпален Културният център „Иван Михайлов“ в град Битоля, в РС Македония, предаде БГНЕС.

Инцидентът е станал в ранните часове на деня. „Очакваме всички компетентни институции в най-кратки срокове да разкрият извършителите на този вандалски акт“, съобщиха за БГНЕС от Културния център „Иван Михайлов“. Те очакват „виновниците да понесат цялата отговорност за случилото се“.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска ще посети мястото на инцидента и ще проведе разговор с представителите на сдружението. Това съобщиха от българското МВнР във връзка с инцидента, свързан с подпалване на входната врата на Културния център „Иван Михайлов“ в град Битоля, Република Северна Македония.

На 4 и 5 юни министър Генчовска ще бъде на работно посещение в Република Северна Македония по покана на своя колега Буяр Османи. Посещението е с цел продължаване на диалога между министерствата на двете страни относно отворените двустранни въпроси, свързани с изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Във фокуса на разговорите ще бъдат и въпросите, свързани с евроинтеграцията на Република Северна Македония.

……………………..

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъди акта на умишлено опожаряване на входа на сдружение Иван Михайлов в Битоля. „Този вандализъм е поредното доказателство, че има много актьори, които са против напредъка в отношенията между Северна Македония и България и нашето общо европейско бъдеще“, се казва в становището, цитирано в медии на РСМ. „Това престъпление не е извършено случайно на този ден, когато двете страни ще установят диалог за преодоляване на отворените въпроси по пътя на европейската интеграция на Северна Македония. „Компетентните органи на страната полагат усилия за откриване на извършителя на този вандалски акт“, съобщиха от МВнР в Скопие.

……………………

БГНЕС припомня, че след официалното откриване на Културния център преди два месеца в РС Македония започна масирана антибългарска кампания, в която участваха и официални представители на властта, както и представител на държавните институции в Скопие.

През април министър-председателят Кирил Петков посети град Битоля в Република Северна Македония, където участва в официалното откриване на клуба на Културен център „Иван Михайлов”. Визитата на премиера Петков бе първото посещение на български министър-председател в Битоля.

По покана на Културен център „Иван Михайлов” в събитието участваше и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Изборът на име на клуба предизвика гневни реакции сред македонския политически елит, включително от страна на президента Стево Пендаровски, който заяви, че „да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война”, не помага за сближаването между София и Скопие, припомня БГНЕС.

Откриването на клубове на българската общност е абсолютно безспорно в Република Македония. Българската общност има тази възможност, свобода и насърчаване да организира и проявява своите културни и идентични атрибути под каквато и да е форма, но не по начин, който да провокира или смущава други граждани, каза тогава външният министър на РСМ Буяр Османи.

Спорното в случая е изборът на име, тъй като личността на Иван Михайлов тук се смята за „противоречива и провокативна”. В противен случай ръководството на страната също би била част от събитието.

„Разбира се, едно от предположенията ни беше, че посещението именно на център, който носи спорно име тук, може да има скрити мотиви, а това е, че спорът е спор за правата на човека и че българската общност не се ползва от правата си тук, и че не отговаряме на критериите от Копенхаген“, каза Османи. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *