Последователна държавна политика за опазване на българското духовно и историческо наследство в Зографския манастир в Света гора

На среща в президентската институция бяха обсъдени възможностите за последователна държавна политика за опазване на българското духовно и историческо наследство в Зографския манастир в Света гора. В срещата на президента Румен Радев с йеромонах Гавриил, епитроп на манастира, участваха председателят на парламентарната Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите проф. Андрей Чорбанов, директорът на Дирекция „Вероизповедания“ в Министерски съвет Георги Кръстев, началникът на отдел „Протокол и връзки с обществеността“ на Светия синод на Българската православна църква Емил Велинов. Срещата е продължение на разговорите между държавния глава Румен Радев и игумена на „Св. Великомъченик Георги Зограф“ архимандрит Амвросий по време на посещението на президента в Светата обител в началото на месеца.
Президентът поздрави духовното братство за усилията му да съхранява и популяризира многовековното православно и българско наследство, което се пази в манастира. „Зографският манастир е съкровищница на българското духовно и историческо наследство, която трябва да бъде съхранена“, подчерта президентът по време на разговора. Той сподели впечатленията си от манастирската библиотека, която пази написаната преди 260 години от Паисий Хилендарски „История Славянобългарска“. Държавният глава посочи, че там са създадени отлични условия за съхранение на всички безценни книги, документи и артефакти на стотици години, но има нужда от дигитализация на това наследство, за да се гарантира неговото запазване и за да бъде то по-достъпно за хората, които проявяват интерес да се запознаят с него.
Участниците в срещата се обединиха около мнението, че утвърждаването и опазването на Зографския манастир като значим център на православното монашество и на българската духовност следва да бъде общ приоритет на всички институции и на цялото общество. Обсъден беше статутът на Светата обител и на свързаните с него ограничения за оказване на своевременна финансова подкрепа. Във връзка с това бяха разгледани възможностите за оказване на целева подкрепа за възстановяване на изгорялото „Банско крило“ на манастира, построено преди повече от 200 години, както и за ежегодна финансова подкрепа за Светата обител.
На „Дондуков“ 2 държавният глава проведе среща и с представители на Националния студентски информационен център, на която председателят на Студентското общество за компютърно изкуство Росен Петков запозна йеромонах Гавриил с възможностите за дигитализация и съхранение на писменото наследство на манастира.
Сред темите на разговора бе и изграждането на единна и автономна дигитална, информационна и интернет система за манастира, която да подобри и осъвремени условията, в които живеят монасите. Бяха обсъдени и възможностите за създаване на 3D виртуална реалност и мултимедия, които да направят по-достъпна и пълноценна информацията за историята, събрана в манастира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *