Преживяващото сърце на художника

автор:Йонко Бонов

Човекът не е прашинка, изгубена в Космоса. Той търси в него неуморно себеподобни и всякакви форми на живот, стреми се към изначално красивото, преоткрива очите и сърцето на Вселената.
За това ми напомня изложбата на Калин Балев, експонирана в Арт клуб и галерия „Савов“, под наслов „Зодиак, богове и планети“. На своята юбилейна експозиция през 2019 г. – „Боговете в зодиака“, подредена в софийската галерия „България“, художникът споделя: „Моята цел не е да давам типичен астрологичен израз, бягам от какъвто и да е намек за гадателско предсказание. Като се срещаме и общуваме помежду си, преминаваме от една зодия в друга, така всеки има възможност сам да намери себе си. Придържам се към отличителните символи на всяка зодия и същевременно търся специфичното в характера на всяка от тях.“

Телец и Венера

В своята нова изложба творецът се връща отново към тази тема. Пресъздадените от него митологични образи, космологични символи и фолк мотиви са основите на проектирания от него път, който извежда от ежедневната битийност и отправя към открития Космос, накъдето се стремим, според възможностите си, за да открием смисъла на собственото си съществуване.
Чрез своята митологична образност и символика, характерни за изкуството му, Калин Балев протяга ръка към звездите, за да докосне благодатните живи пламъчета на вечността. С други думи, за него митологията, отразена и в нашето съвремие, е извор на вдъхновение. Непреходните митологични образи в произведенията на Калин Балев са обобщени, фигурите – пластично стилизирани. От тяхната виталност се чувства полъх от вечността. Специфична технологична особеност в структурата на неговите картини е надграждането в живописното пространство чрез множество камъчета – всяко от тях изнамерено и поставено на подходящото място като линия или щрих, положени от вещата ръка на опитен творец, воден от своето чувство. Така апликиран, този природен материал придава релефна изразителна фактурност с монументално внушение. Когато събира камъчета като елементи от своите живописни пространства, всяко от тях топли сърцето на художника. Всяко от тях е само по себе си образ – истинска находка, всяко от тях е възможно да се окаже начало на поредна композиция.

Лъв и Слънце

Творбите на Калин Балев са наситени с ярък колорит и с релефни детайли. Погледът на зрителя потъва в един от тях, за да открие следващия, за да разгадае още множество малки детайли, които съставят динамичен, обогатен с метафорична образност свят.
Авторът използва различни и неочаквани материали и предмети, с които насища произведенията си. Художникът експериментира с морски раковини или с метални елементи. Редом с перлите, чрез които са изобразени съзвездия, са апликирани дори болтове, вписани като остриета на копия, дори ключове за брави – необичайни предмети, структурирани органично в платната, претворени с изящен художествен усет за нов живот и смисъл, за своето ново уникално предназначение. Всички тези детайли в колоритната живописна среда съставят единно хармонично движение от образи, които общуват помежду си, но и със звездите.
В тази изложба Калин Балев представя и цикъл цветни литографии. Те са повод да припомним, че той е завършил специалност „Графика“ при професор Галилей Симеонов в Националната художествена академия. Тези графики са отражение на непосредствените му артистични впечатления и преживявания от Италия, където авторът специализира в края на 80-те и в началото на 90-те години, както и от Франция.

Стрелец и Юпитер

В неговите градски пейзажи непосредствената и директна архитектурност в изказа е преодоляна, като творецът дава израз на експресивна виталност, насочена по вертикала, тоест в търсене на общочовешки звучащи измерения като неизменна част от космичното пространство, стаено в микрокосмоса на човешката душевност. Присъствието на фигури – отчетливо и недвусмислено на преден план, или едва загатнати до почти пълно разграждане на конкретните форми в графичните отпечатъци внушават одухотвореност, създават впечатление за причудливост на атмосферата. Раздвижени цветни петна и сочни контури са в динамично, но и в добре балансирано единство. На техния фон се открояват като съзвездия масови архитектурни силуети, лица, фигури, които зрителят открива сред този екзотичен свят, в чиято причудлива красота е отразена частица от преживяващото сърце на самия художник.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *