Президентът Радев: Националната памет и достойнство не се наследяват, а се отстояват всеки ден

Държавният глава участва в откриването и освещаването на военен паметник на войниците от 11-а пехотна Македонска дивизия

Героите, които влязоха в неравен бой за обединена, независима и горда България, ни завещаха своя урок, че националната памет и достойнство не се наследяват, а се отстояват всеки ден. Най-голямата отплата за саможертвата е тя да не бъде забравена. С тези думи под връх Тумба в Беласица президентът участва в откриването и освещаването на военен паметник на войниците от 11-а пехотна Македонска дивизия. Държавният глава поднесе венец на монумента и отдаде почит на загиналите.

В словото си президентът отбеляза свещения идеал на хилядите български доброволци от Македония, които преди повече от век се вливат в редиците на дивизията, за да защитят родните земи. „Склоновете на красивата Беласица приютиха в земите си мнозина от тях“, заяви Румен Радев и допълни, че още тогава бойните другари на загиналите са белязали пътя на дивизията с паметници, мемориални чешми и кръстове в памет на героите, включително в района на връх Тумба. „За съжаление, повратностите на времето и не една злонамерена ръка варварски заличиха много от тези места. Но окуражаващо е, че днес все по-категорично преоткриваме своя дълг към предците ни, отърсваме се от дългогодишни заблуди и свенливост, които оставиха на произвола твърде много български войнишки гробове и паметни знаци“, заяви държавният глава.

Президентът посочи, че военният паметник на войниците от 11-а пехотна Македонска дивизия ще преодолее всички предизвикателства на времето, защото ще събира потомците, които изразяват заслужена признателност към героите, борили се за нашето достойнство. „Нека ние днес продължаваме да отстояваме заветите на тези, които дадоха живота си за България“, призова държавният глава. Той изрази благодарност за родолюбивото дело на всички граждани и институции, с чието участие и съдействие паметникът е изграден.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *