Продават на търг 399-годишна книга с творби на Шекспир

Седем години след смъртта на Уилям Шекспир през 1616 г., двама от приятелите на драматурга събират, редактират и отпечатват 36 от неговите текстове в големи книги за спомен със скъпа изработка, известни като Първото фолио.

Тъй като много от оригиналните ръкописи на Шекспир са били загубени през годините, печатните издания на Първото фолио, официално озаглавени „Комедии, истории и трагедии на г-н Уилям Шекспир“, съдържат важни ранни записи за работата на поета.

В началото на юли аукционната къща Sotheby’s ще продаде на търг рядко 399-годишно копие на Първото фолио, което се очаква да бъде продадено за сума между 1.5 и 2.5 милиона щатски долара, съобщава списание Smithsonian.

Когато актьорите Джон Хемингс и Хенри Кондел, които са и приятели на Шекспир, събират Първото фолио през 1623 г., те правят голяма услуга на историята. Без техните усилия 18 от пиесите на Шекспир, включително Макбет, Бурята и Дванадесета нощ, може би щяха да бъдат загубени завинаги. От 36-те пиеси, включени в книгата, само половината са били отпечатани на друго място, според Британската библиотека.

Двамата мъже услужливо организират и подреждат работата на Шекспир в категории като комедия, история и трагедия – обозначения, които учените и драматурзите използват до ден днешен.

Историците смятат, че печатниците са създали около 750 копия от Първото фолио през 1623 г.

„Днес са останали само 235 известни версии, по-голямата част от които са собственост на библиотеки, музеи, университети и други институции. По-малко от 20 копия са в ръцете на частни собственици, затова всеки път, когато някое от тези издания излиза търг, се отбелязва като голямо събитие“, казва Ричард Остин, който ръководи отдела за книги и ръкописи на Sotheby’s.

Копието, които ще бъде предложено на аукциона на 7 юли, е закупено от шотландското семейство Гордън някъде през 17-ти век, което вероятно го прави единствения останал екземпляр с ранен шотландски произход, според Sotheby’s. Най-малко петима души са оставили анотации и бележки на страниците на книгата, а трима членове на семейство Гордън са написали и имената си. В някакъв момент от историята е изгубена първата страница, на която е отпечатан портрета на Шекспир.

„Това копие е особено специално заради следите на страниците му, оставени от предишните притежатели. Много от които са оставили своя незаличим отпечатък в цялата книга, напомняйки ни, че това също е жива част от човешката история, която улавя начините, по които поколения фенове на Шекспир са били вдъхновени от него“, казва Остин.

През вековете книгата попада в ръцете на аристократа и развъдчик на състезателни коне Уилям Стюарт Стърлинг-Крофърд, както и на британския политически активист и професор Р. У. Сетън-Уотсън, според Sotheby’s. През 60-те години на миналия век тя идва в Съединените щати, присъединявайки се към колекцията на мениджъра по недвижими имоти в Чикаго Абел Е. Берланд, който е и последният ѝ известен собственик.

Последният път, когато копие от Първото фолио излиза на търг, е през 2020 г. Тогава Калифорнийският колеж Милс събра рекордните 10 милиона долара за книгата, за да помогне за покриване на бюджетните си дефицити.

Преди това друго копие е продадено през 2001 г. за 6.1 милиона долара.

Първото фолио попадна в медийните заглавия и по-рано тази година, когато Университетът на Британска Колумбия купи един от екземплярите (вторият, който попада в Канада) за неразкрита сума.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *