Продажбите на нови жилища в Китай постигат първи месечен ръст от декември

Имотният пазар в Китай показва колебливи признаци на подобрение през май, като продажбите на нови жилища отбелязват първи месечен ръст тази година, предава Bloomberg.

Продажбите на жилища са нараснали с 26% спрямо април, като това е първо повишение от декември насам, сочат изчисления на агенцията на база официални данни, публикувани в сряда. На годишна основа обаче продажбите са намалели с 42 на сто през май спрямо спада с 49% предходния месец.

„На имотния пазар се появяват някои положителни знаци“, коментира говорителят на Китайското статистическо бюро Фу Линхуей по време на брифинг в Пекин, като цитира данните. „Смятаме, че имотният сектор постепенно ще помогне за стабилизирането на икономиката през второто полугодие“, допълни той.

Китайските ръководители увеличават усилията за спиране на спада на имотния пазар, който тежи върху втората по големина икономика в света вече почти една година. Те включват призоваване на банките да кредитират повече, понижаване на лихвите по ипотечните кредити и частично разхлабване на правилата за собственост.

Повторното отваряне на Шанхай този месец след блокадата заради COVID е още един окуражителен признак за жилищния пазар, въпреки че оттогава градските власти въведоха отново някои ограничения след увеличаването на случаите на заразени. Анализатори казват, че ходът може да е твърде закъснял, за да спаси някои строителни компании с ограничени ликвидности.

Смекчаването на ограниченията на имотния пазар подкрепя и продажбите на жилища в Сингапур, където те са достигнали шестмесечен връх. Възстановяването на икономиката на града държава също стимулира търсенето на жилища, пише Bloomberg.

Покупките на нови частни апартаменти са нараснали до 1356 през май, сочат данни на Службата за градско преустройство, публикувани в сряда. Това е над два пъти повече от сделките предходния месец и най-високото ниво от ноември м. г., когато бяха продадени 1547 жилища.

 

Силният ръст показва неутолимото търсене на жилища в Сингапур и че мерките за охлаждане на имотния пазар, които бяха въведени през декември, може да се окажат само временно решение. Макар че продажбите на жилища се стабилизираха на по-ниски нива в първите месеци на тази година, имотният бум в малката островна страна донесе рекордно нисък брой нови жилища за продажба, което застрашава да подкопае усилията на правителството за успокояване на пазара.

Продажбите са били стимулирани от пускането на два големи проекта миналия месец, като търсенето идва особено от местни жители, които напускат общинските си жилища и се местят в по-хубави частни апартаменти, коментира Кристин Сун, старши вицепрезидент на анализите и изследванията в компанията OrangeTee & Tie.

„Нагласите обикновено се възстановяват около два до шест месеца след всеки кръг мерки за охлаждане“, допълва тя.

Но има и прецеденти. Продажбите на нови жилища нараснаха със 139,2% през ноември 2018 г. спрямо предходния месец, след като през юли същата година бяха въведени мерки за успокояване на пазара, отбелязва Сун. По същия начин продажбите нараснаха с 63,6% през септември 2013 г., два месеца след като властите наложиха лимити за сумите, които притежателите на жилище могат да заемат.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *