Първите лауреати на награда „АртАкция: за изкуство с кауза“ са вече ясни

На празнична церемония в РЦСИ „Топлоцентрала“ бяха обявени носителите на първите годишни награди „АртАкция: за изкуство с кауза“. Водещ беше Мариан Вълев, а Свилен Ноев се погрижи за свежото музикално оформление, откривайки събитието със знакова песен от репертоара на група „Остава“, озаглавена „Лека нощ“.

Всеки от артистите и обществениците, удостоени с награда за съответните проекти и инициативи, получи красива статуетка, символизираща логото на АртАкция, грамота, парична награда на стойност 1000 лв., ваучер за книги на стойност 100 лв., ваучер от Fashion Days, акредитация за предстоящото издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“, безплатен едногодишен достъп до събития, организирани от Artvent, ангажимент за медийно отразяване на следващи проекти.

В категория СмАрт: „Литература и хуманитаристика“ жури в състав Георги Тенев, Бойко Ламбовски и Жанина Драгостинова връчи наградата на Мария Василевa, автор на електронната книга „Гласовете на нашето мълчание“. Екипът на фондация „Прочети София” получи Специалната награда за 3Д мапинг „Скритите букви“, връчена им от Светлозар Желев.

Победителят в категория РеАкция: „Обществена позиция и социална отговорност“ беше определен от жури в състав: Иван Димов, Константин Вълков и Олга Минева. Наградата, връчена от Жаклин Вагенщайн, отиде при Станислав Беловски, отличен за серията от творби „Мъртвият Путин държи своето тяло“, „Майката и детето“, „Войникът и танкът“, „Деца гледат към хоризонта“.

В категория ИнтерАкция: „Културна журналистика“ жури в състав Георги Лозанов, Златна Костова и Даниел Ненчев присъди наградата на Йордан Георгиев за представянето на хора на изкуството в предаването „Без маски“ по радио „Алма матер“ и нощния блок по програма „Христо Ботев“ на БНР. Беше излъчена и една Специална награда – за Самуил Петканов и находчивия проект „Не!Новините“.

Победителят в категория РестАрт: „Екология, благотворителност, иновации“ беше определен от жури в състав Кремена Кунева, Саня Армутлиева и Краси Генова. Теа Денолюбова, главен редактор на медийната платформа АртАкция, връчи отличието на Алек Алексиев и Георги Божилов за активните им действия за спасяване на бежанци от Украйна.

Категория АвангАрт отличи артисти и прояви в три направления или подкатегории: „Визуални изкуства/Сценични изкуства/Дизайн и мода“. Партньор на рубриката е компaнията Fashion Days, която традиционно подкрепя българските артисти. Победителката в направление Визуални изкуства беше обявена от Андрияна Петкова от 7 Артс. (Seven Arts). С отличието бе удостоена Полина Герасимова за „Изкуство с увреждания“ – изложба, aдаптирана на брайл и звуково обезпечена за незрящи.

В направление Сценични изкуства наградата отиде при Емил Йорданов за „Лятно театро” – единствен по рода си пътуващ фестивал в България, който гостува на малки градове с целодневна програма от сценични изкуства. Журито присъди и Специална награда на Снежина Петрова за моноспектакъла „Една българка“. Призът беше връчен от Александра Александрова, изпълнителен директор на кино-литературния фестивал „Синелибри“.

Журито в направление Дизайн и мода отличи Анелия Антова за колекцията „Покрий реалността“, показваща неразривната връзка между мода, изкуство и природа.

Първите лауреати на награда АртАкция и техните постижения свидетелстват, че тази инициатива има смисъл. Защото в смутното време, в което живеем, изкуството, подобряващо социокултурната среда и облагородяващо духа, е по-насъщно и от хляба. Благодарим на всички номинирани и отличени участници, на всички партньори, съмишленици и приятели, които споделят ценностите на свободата, гражданската активност и справедливостта. Пътят на наградите за изкуство с кауза е вече открит!

Приложените снимки са дело на Надежда Еврова-Ушманова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *