Първи резултати от пробите от астероида Рюгу: Животът на Земята може да е донесен от космоса

Астероидният прах, събран от японска космическа сонда, съдържа органични материали, които показват, че някои от градивните елементи на живота на Земята може да са се образували в космоса, заявиха учени.

Чистият материал от астероида Рюгу беше върнат на Земята през 2020 г. след шестгодишна мисия до небесното тяло, отдалечено на около 300 милиона километра. Но учените едва сега започват да разкриват тайните му в първите изследвания на малки части от 5,4 грама прах и тъмни, малки скали.

В една от статиите, публикувани днес, група изследователи, ръководени от университета Окаяма в Западна Япония, заявяват, че са открили „аминокиселини и други органични вещества, които биха могли да дадат сведения за произхода на живота на Земята“.

„Откриването на аминокиселини, образуващи белтъчини, е важно, тъй като Рюгу не е бил изложен на въздействието на земната биосфера, както метеоритите, и по този начин откриването им доказва, че поне някои от градивните елементи на живота на Земята биха могли да се образуват в космическа среда“, се казва в изследването.

Екипът заяви, че е открил 23 различни вида аминокиселини, докато е изследвал пробата, събрана от японската сонда „Хаябуса-2“ през 2019 г.

„Пробата от Рюгу има най-примитивните характеристики от всички естествени проби, с които разполага човечеството, включително метеоритите“, се казва в изявление на Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA).

Смята се, че част от материала е създаден около пет милиона години след раждането на Слънчевата система и не е бил нагряван над 100 градуса по Целзий.

В друго изследване, публикувано в американското списание „Science“, се казва, че материалът има „химичен състав, който прилича повече на фотосферата на Слънцето, отколкото на други естествени проби“.

Кенсей Кобаяши, експерт по астробиология и почетен професор в Националния университет в Йокохама, приветства откритието.

„Учените си задават въпроса как е създадена органичната материя – включително аминокиселините – или откъде е дошла, а фактът, че в пробата са открити аминокиселини, дава основание да се смята, че аминокиселините са донесени на Земята от Космоса“, казва той пред АФП.

Друга разпространена теория за произхода на аминокиселините е, че те са били създадени в примитивната атмосфера на Земята чрез удари на мълнии, например, след като Земята се е охладила. /БГНЕС, АФП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *