Работодателите: От юли ще плащаме поне двойно по-високи сметки за ток

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) излезе с позиция във връзка с отхвърлянето на предложенията за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията на вчерашното заседание на Комисията по бюджет и финанси в парламента. Работодателите заявяват, че от отхвърлянето на предложенията се е стигнало след неколкократни опити от страна на председателя на комисията да саботира гласуването с процедурни хватки.

“Това се случи с агресивното съдействие на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, председателя на КЕВР Станислав Тодоров (чийто избор в момента се оспорва пред Конституционния съд), зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов и други очевидно заинтересовани за всичко друго, но не и за икономиката на България и доходите на българите”, допълват те.

В позицията се отбелязва, че компенсациите са отхвърлени заради гласовете на ПП, БСП, ДБ и ИТН, като предложението на ГЕРБ (150 лв./МВтч базова цена и 80% компенсация за цената над този праг) е подкрепено от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”, а на ДПС (200 лв./МВтч базова цена и 80% компенсация) – от ГЕРБ и ДПС.

“С този си акт представителите на ПП, БСП, ДБ и ИТН лишиха 633 хиляди небитови потребители на ел. енергия (микро, малки, средни и големи предприятия, болници и училища, детски градини и театри, музеи и социални заведения, църкви и манастири) от компенсации срещу нереално високите енергийни цени, считано от 1 юли тази година”, подчертават от АОБР.

От асоциацията подчертават, че това на практика означава, че от 1 юли предприятията ще плащат поне двойно по-високи сметки за ток, което според тях неминуемо ще се отрази на крайните цени на произвежданата продукция и ще генерира инфлация, която бъде усетена от всеки български гражданин.

“Въпреки дадената дума от премиера Кирил Петков и неговите министри за средносрочно решение, тези, които поеха този ангажимент, го провалиха при гласуването. Аргументите и представените разчети от страна на работодателските организации останаха без внимание”, посочват работодателите.

Те коментират още, че политическото говорене и дребните политически сметки са взели връх над здравия разум и национално отговорното поведение.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели решението на парламентарната Комисия по бюджет и финанси като недалновидно и престъпно към българската икономика и към всеки български гражданин, като допълват, че то поставя под съмнение ефекта от вече гласуваните текстове за ръст на доходите, който според тях ще бъде “изяден многократно” от увеличените цени на стоките и услугите.

“Маските паднаха! Видя се кои политически сили се отнасят враждебното към българската индустрия, към българския бизнес – от дребния семеен до тежката индустрия. Историята ще Ви запомни, уважаеми дами и господа народни представители, но не с добро! Вашето поведение е срам за българския парламентаризъм и престъпление срещу българския народ”, обръщат се задочно от АОБР към парламентаристите.

Работодателите изреждат и имената на 12-те депутати, които не са подкрепили компенсациите: 

 1. Любомир Каримански, ИТН (председател на КБФ) – въздържал се
 2. Венко Сабрутев, ИТН (зам.-председател на КБФ) – против
 3. Румен Гечев, БСП (зам.-председател на КБФ) – против
 4. Андрей Гюров, ПП – против
 5. Благовест Кирилов, БСП – против
 6. Владимир Маринов, БСП – против
 7. Владислав Панев, ДБ – против
 8. Георги Ганев, ДБ – против
 9. Ивайло Шотев, ПП – против
 10. Искрен Митев, ПП – против
 11. Пламен Шалъфов, ПП – против
 12. Снежанка Траянска, ИТН – въздържал се

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *