Ретропарад в София: Музей на колела

Имаме техническа комисия, която пробва да оцени най-успешните, включително и дебютанти, превозни средства. Това каза Ваня Гюдерова, член на Управителния съвет на Българския автомобилен клуб „Ретро“, в интервю за БГНЕС по случай традиционния парад за ретроавтомобили „Спасовден“.

Подреждането на автомобилите започна тази сутрин, като по традиция той се провежда на столичния площад „Св. Александър Невски“ и с него се ознаменува денят на шофьора. „32 години вече го честваме“, съобщи Гюдерова, като отбеляза, че има само една пропусната година, поради обясними причини – пандемията от COVID-19.

По думите ѝ, когато нещо се повтаря, то си става традиционно.

„Наши партньори са Столична община, Съюз на българските автомобилисти, Политехническият музей, имаме и спонсори, които се грижат за нас“, заяви тя.

За любителите на класическите автомобили достъпът е свободен и е без предварителна заявка. Гюдерова подчерта, че любителите на ретроавтомобили могат да видят всякакви модели коли. „Няма да ми стигне времето да ги изредя – Мерцедес, Буик, американски, европейски коли. Всеки се беше постарал“, каза тя, като изрази надежда, че членовете на комисията, сред които бе и самата тя, са били справедливи спрямо оценката си към автомобилите.

Критериите, по които комисията избира кои автомобили да бъдат наградени, са технически – „дали колата е добре възстановена, или реставрирана, или пък не е пипана, въобще не е подлежала на реставрация“.

„Ние сме членове на Международната федерация на историческите превозни средства и се съобразяваме с това, което е пуснато за цял свят като критерий“, уточни Гюдерова.

Тя заяви, че е доволна от зрителския интерес към парада на ретроавтомобили, „и най-вече от младите хора, и от децата“.

„Нашите коли са музей на колела, това е един феномен, който събира много елементи – култура, техника, история, етнография. Будят интерес във всички“, категорична е Ваня Гюдерова. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *