Румъния ще има своя първи град с въздушно такси

Идвало ли ви е наум, че вместо да поръчате обикновена таксиметрова кола, може да поръчате самолет?

Тази услуга е на път да стане реалност в Румъния.

Първият град, който ще влезе в историята със самолет такси, е Сату Маре. Летището му ще бъде използвано като изходна точка от клиентите.

За целта ще бъде използван малък пътнически самолет. Той ще пътува до няколко района на страната, спестявайки доста време.

През последните няколко години пътувах много до Париж, където тези развлекателни полети се практикуват много, казва Михай Пътрашку, директор на летище Сату Маре.

Той признава, че 90% от средствата за реализирането на проекта ще дойдат от Европейския съюз. Останалите 10% ще бъдат предоставени от местната управа.

Пътрашку вярва, че въздушното такси ще бъде широко използвано. То ще може да се поръча с помощта на специално приложение, което вече се използва в Румъния, пише spynews.ro.

Колко ще струва въздушното такси?

Според разчетите най-скъпият полет ще струва 200 евро. Ако има няколко пътници на борда, те ще поделят помежду си този разход. Така цената ще стане по-достъпна.

В момента за въздушното такси се разработва софтуер, който по план трябва да е готов тази есен, най-късно през пролетта на 2023 г. Около 30 самолета са в готовност да влязат в програмата.

Това е бъдещето. Живеем във века на бързината. Имаме нужда от това, казва Думитру Танасе, директор на друго румънско летище.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *