Ръстът на цените на жилищата в САЩ се забавя

Ръстът на цените на жилищата е започнал да се забавя в САЩ през април, предава Bloomberg.

Националният индекс на цените S&P CoreLogic Case-Shiller се е повишил с 20,4% през април спрямо 20,6% през март.

Крейг Лазара, управляващ директор в S&P Dow Jones Indices, отбелязва, че данните за април показват първоначални, но непоследователни признаци за забавяне на ръстовете на цените.

Лихвите по ипотечните кредити почти се удвоиха от края на 2021 г. Повишаването на лихвите в комбинация с високите цени подлагат на натиск потенциални купувачи и започват да забавят жилищните пазари в някои от най-популярните градове с бум на жилищния пазар по време на пандемията.

Но Лазара отбелязва, че темпът на растеж е силен по исторически стандарти. Индекс на цените в 20 американски града се ускори до 21,2% през април след повишението с 21,1% през март. Тампа, Флорида, Маями и Финикс регистрират най-големите ръстове на цените.

“Ипотечното финансиране става по-скъпо, тъй като Федералният резерв повишава лихвите, процес, който едва започваше при набирането на данните за април“, отбеляза Лазара в комюнике. „По-предизвикателна макроикономическа среда може да не подкрепи още много изключителния ръст на цените на жилищата“, допълни той.

Забавянето на жилищния пазар има последици в цялата индустрия. Ипотечни кредитори прогнозират спад на бизнеса, а компании като Compass и Redfin съкращават служители.

Индексът, който има 27-годишна история, е важно мерило за стабилността на американския жилищен пазар, отчасти заради мащаба на измерванията в цялата страна.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев