Снимки и документи, свързани с историята на Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“

Снимки и документи, свързани с историята на Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“, са показани в изложба в Народното събрание. Експозицията беше открита от председателя на парламента Никола Минчев.

За мен е изключително приятно на днешния Международен ден на детето да открия изложбата „История на „Майчин дом” в снимки и документи”, която представя дългогодишните традиции в грижите за майчиното и детското здраве, отбеляза Никола Минчев. Той припомни, че болницата е открита през 1903 г. в присъствието на Цар Фердинанд, множество депутати, дипломати, министри, духовенството и граждани. Председателят на парламента подчерта, че днес, 119 години по-късно, болницата продължава да бъде от национално значение като въвежда съвременни технологични иновации и поддържа най-високи професионални стандарти.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев изрази благодарност към ръководството и целия екип на болницата за техния принос към българската медицина и за всеотдайната грижа за най-ценното – нашите деца и майки.

През 1893 г. българската княгиня Мария Луиза проява желание и дарява свои средства за създаване на матернитет – място за грижа и закрила на майчинството, разкриват документите. Строителството на сграда започва през 1896 г. и приключва през 1903 г. Болницата е открита в присъствието на Цар Фердинанд.

Изпълнителният директор на болницата проф. д-р Иван Костов заяви, че близо 120 години „Майчин дом“ е институция, която е „гарант за качествена грижа в майчиното и детското здравеопазване“, както и в гинекологичната помощ. Той подчерта, че лечебното заведение е лидер в броя на ражданията у нас, а от създаването му в него са се родили повече от 350 000 деца. За съжаление, през миналата година страната ни постави рекорд за най-малко раждания, откакто се води статистика на броя на родените в България, подчерта той.

Като еталон за ефективност и висок професионализъм определи дейността на болницата заместник-министърът на здравеопазването Невена Цанкова. Тя отбеляза, че 1 юни освен символна за здравеопазването в България е и символна за хиляди семейства, които именно в „Майчин дом“ са сбъднали своята мечта и са прегърнали за първи път своята рожба.

Изложбата ни връща назад в годините и извежда на преден план човеколюбието и грижата за подрастващите и семейството като основна единица нашето общество, отбеляза на откриването и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който е член на настоятелството на болницата.

По случай Деня на детето ученици от Петрич изпълниха акапелно химните на Република България и на Европейския съюз в Клуба на народния представител. Те представиха и песен, традиционна за техния край. Децата от четвърти клас бяха на образователна визита в парламента, заедно със своите учителки.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *