Собственици дават стаи под наем, за да си плащат ипотеката

Покупката на жилище може да изглежда като далечна мечта за мнозина на днешния ожесточен имотен пазар. Освен ако не желаят да споделят тази мечта с един или двама съквартиранти, пише Bloomberg.

Със средната лихва по ипотечните кредити в САЩ над 5% и рекордно високи цени на жилищата, покупката на жилища е все по-недостъпна, особено за младите, които купуват първия си имот. За да се случи това, някои отдават стаи или мазета под наем и използват допълнителните приходи, за да компенсират разходите си.

Практиката, която отдавна е възприета във Великобритания и други страни в Европа, се разпространява и в САЩ, където броят на купувачите, обмислящи да отдават стаи под наем, е нараснал до 31% през 2021 г. спрямо 24% две години по-рано, сочат данни на имотния портал Zillow.

За някои американци допълнителните доходи от наеми са единственият начин да си позволят да плащат ипотечните си кредити и сметки, които нарастват чувствително заради ускоряващата се инфлация. Това е причината 24-годишният Джош Баузър и годеницата му да търсят имот с допълнителна стая за отдаване под наем.

Практиката е насърчавана и от правителството, което позволява на собственици на жилища да печелят до 7500 паунда на година освободени от данъци приходи от наеми на обзаведена стая в дома си.

27-годишният Джак Маккан отдал отделна стая на приятел и това му позволило да стане собственик на жилище във времена на главозамайващи цени.
„Във Великобритания имаме култура хората да живеят в споделени жилища до края на 20-те или началото на 30-те си години. Свикнал съм да живея така и ми хрумна, че мога да изкарвам пари по този начин“, споделя Маккан, който купил двустаен апартамент в Мидландс, Северен Лондон, за 237 хил. паунда миналата година, след като извлякъл печалба от GameStop по време на треската за меме акции.

 

istock
istock

 

Благодарение на програмата младежът печели допълнителни 575 паунда на месец, които по думите му са еквивалентни на 10%-20% от брутната му заплата.
„Исках жилището ми да бъде дом, но също и актив, генериращ доход“, казва Маккан.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *