София е на 68-о място в света по темп на поскъпване на жилищните имоти

Цените на градските жилища по света се покачват средно с 11.5% годишно през първото тримесечие на 2022 г., което е най-бързият темп от третото тримесечие на 2004 г. насам.

Това показва индексът на консултантската компания Knight Frank, който следи движението на имотите в най-големите градове в света.

Индикаторът проследява движението на цените на жилищата в 150 града. В 94% от тях цените на жилищните имоти се повишават през последния 12-месечен период. За сравнение, преди година този дял е бил 85%.

Цените на градските жилища изпреварват по ръст средните темпове на национално равнище, които достигат 10.3% за същия период.

Инфлацията от 69% обяснява доминацията на турските градове в челните позиции на индекса. Истанбул, Анкара и Измир заемат първите три места с годишен ръст на цените съответно от 122%, 111.7% и 105.9%.

Прави впечатление и представянето на градовете в Северна Америка – 12 от първите 20 позиции са заети от градове в САЩ и Канада. Халифакс е на четвърто място с поскъпване на жилищните имоти от 34.7%.

По петите им са австралийски градове, които отчитат ръст от средно 18.3% за последната година, начело с  Бризбейн, където поскъпването е с 28.4%.

Междувременно, за икономиките, които следват цикъл на затягане на монетарната политика, тенденциите в Нова Зеландия могат да послужат като добър индикатор за бъдещето. Ръстът на цените на жилищата в Оукланд е с 5.1%, в сравнение с 22.7% преди година.

Петте повишения на лихвите в страната от октомври 2021 г. насам оказва влияние върху купувачите, а обемът на продажбите на жилища е спаднал с 40%.

София се намира на 68-о място в индекса на Knight Frank с годишно поскъпване на имотите от 22.3%, или почти двойно по-силно от средното за света. Със същите темпове поскъпват и имотите в датската столица Копенхаген, а на следващото 69-о място е Букурещ в Румъния с поскъпване от 22.1% за последната година.

Тенденцията, която се наложи по време на пандемията от COVID-19 и която много анализатори определиха като „състезание за пространство“, временно измести фокуса върху крайградските райони и селата, но пазарният цикъл постепенно започва да се измества, тъй като все повече държави навлизат в постпандемичния пейзаж.

Инфлационният натиск нараства, а цената на дълга се увеличава, тъй като лихвените проценти се покачват. Успоредно с това се наблюдава повишена несигурност, нарастващи данъци и повече регулации на имотния пазар (например забраната за чуждестранните купувачи в Канада), посочват от Knight Frank.

Експертите на компанията очакват скоростта на поскъпването на жилищата да се забави на повечето пазари, но за повечето градове през 2022 г. вероятността от спад на цените е минимална.

Заедно с ключовите фактори, като икономическия растеж, нивата на предлагане и заетостта, динамиката в цените на имотите през следващата година ще се определя и от скоростта и мащаба, с които ще се повишават лихвените проценти, прогнозират от Knight Frank.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *