Столична община разширява системата за разделно събиране на текстил

https://www.sofia.bg/

Нови 30 контейнера за разделно събиране на текстил  поставят от днес в София с тях контейнерите в столицата стават 143. Кампанията се организира от  Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба по инициатива на председателя на СОС Георги Георгиев, а в нея се включва и певицата Мария Илиева.   

 

„През 2019 година заедно с  Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба  поставихме първите 20 контейнери за текстил.   До момента имаме 113 такива контейнери, разположени на различни места на територията на София и са събрани общо над 2500 тона текстил, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод поставянето на новите контейнера.  Продължаваме да разширяваме системата за разделно събиране на текстилни отпадъци. Това е важно и за въздуха в столицата, защото помните, че преди няколко години, когато коментирахме източниците на замърсяване на въздуха говорехме за това, че ако не се събират разделно, текстилните отпадъци могат да попаднат в печките, допълни още Фандъкова.  Ние сме част от общата европейска политика за кръгова икономика и това е начинът да се грижим да природата, каза още столичният кмет.

„Със събирането на текстила разделно решаваме от една страна  екологичен проблем. От друга страна разделното събиране на отпадъци е  важно и за общинските финанси,  защото  по– този начин се намаляват  разходите за обработката и депонирането на отпадъците и на трето място – този процес е част от кръговата икономика, каза председателя на СОС Георги Георгиев.  „Вече имаме онлайн карта с локациите на контейнерите, която е достъпна на сайта на Столичната община и така гражданите могат да се ориентират къде е най- близкият контейнер до дома им.  Това е нова услуга,  изградена  благодарение на усилията на колегите на зам.-кметът по екология Десислава Билева“ допълни Георги Георгиев.

По думите на зам.-кмета по екология Десислава Билева контейнери има вече във  всички райони на  София, а там, където има по-голям поток  от хора ще бъдат поставени и допълнителни.

За своя личен мотив да се включи в инициативата певицата Мария Илиева каза:  Екологията не е лозунг, опазването на околната среда е индивидуална отговорност и информирани избори, които правим всеки ден.

Секретарят на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба Сирма Желева благодари за доверието на Столичната община и припомни, че София е една от първите градове в България , който стартира със системата за разделно събиране на текстил и вече няколко години успешно я развива.

Изхвърленият в контейнерите текстил постъпва в Екоцентровете, където преминава  два етапа сортиране. Годните за втора употреба дрехи се отделят, това е и най- екологичният начин за управление на отпадъците.  Тези, които не са годни за втора употреба се разделят по цветове и материи, отделят се от тях копчетата и циповете и се рециклират. По този начин текстилът не отива за  депониране на  сметищата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *