Стотици присъстваха на нестинарските игри в село Българи

/КРОСС/ И тази година традиционните нестинарски игри в чест на „Св. св. Константин и Елена“ привлякоха вниманието на стотици хора, любопитни да наблюдават на живо редкия обичай в с. Българи, Община Царево. Празненствата от години се организират в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато по стар стил е денят на светиите. Българи остана единственото нестинарско село в България.

Тук старинният обичай се изпълнява в автентичния му вид така, както е запазен от години. Нестинарските игри в с.Българи са вписани в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2009 г.

Програмата на празника започна рано сутринта в 9 часа с празнична литургия за освещаване на иконите в храм „Св. Св. „Константин и Елена“. След това из селото премина шествие, а в 15 часа бе запален огънят за нестинарите. Иконите на Св. Св. Константин и Елена бяха „облечени“ в конака и с шествие се отнесоха до аязмото и одера на Св. Константин.

Сред гостите бяха царският зет Китин Миньос. Съпругът на дъщерята на Симеон Сакскобургготски – Калина е посланик на добра воля към Юнеско и снима филм, който популяризира България.
Кулминацията на вечерта, както винаги, бяха нестинарските игри от 22 часа, които всяка година спират дъха на присъстващите. Писъкът на гайдите и думкането на нестинарския тъпан, мистерията на танца в огъня, отново създадоха онова необяснимо усещане за тайнство, разпънато между свещено и езическо, запазено през вековете.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *