Тотален хаос с приемането на държавния бюджет

След като почти месец бавиха приемането на актуализацията на държавния бюджет, в последните няколко дни депутатите работят почти денонощно по текстовете, предложени от правителството. Тъй като обаче в средата на юни коалицията се разпадна, приемането на корекциите в бюджетните параметри се превърна в абсолютен хаос, а първоначалните изчисления на финансовото министерство претърпяха коренна промяна.

Както можеше да се очаква, от бързане народните представители допускат грешки. Така днес стана ясно, че в приетия вече законопроект за изменение на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) са приети текстове, които противоречат на Закона за публичните финанси и има сериозни неточности с някои от числата. Проблемът дойде от приетото предложение на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов да се увеличат средствата за Фонда за лечение на деца и за заплати в НЗОК, без да са обявени коректно източниците за финансиране.

На извънредно заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси е било решено 14 млн. лева, предвидени за лечение на деца в чужбина, да дойдат от резерва на касата, уточни днес зам.-председателят на Народното събрание от „Възраждане“ Цончо Ганев.

Решението на комисията дойде, след като от формацията заявиха, че ще поискат от президента Румен Радев да върне актуализацията на бюджета в частта за лечението на деца в чужбина, ако заложените в актуализирания бюджет на НЗОК 14 млн. лв. не бъдат гласувани от управляващите.

В крайна сметка в Държавен вестник ще бъде обнародван вариантът на бюджет на НЗОК така, както бе приет вчера (без тези пари), а грешките в него ще бъдат коригирани, след като бъде приет окончателно държавният бюджет. Очаква се в него да бъде включен специален параграф, който да „оправи“ допуснатия гаф.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че Законът за държавния бюджет може да поправи грешки в двата по-малки бюджета на НЗОК и Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Какво още приеха депутатите?

След ожесточени дебати в Закона за държавния бюджет бе окончателно записано, че физическите лица ще получават отстъпка от 25 стотинки за литър гориво. Мярката ще струва на държавата 150 млн. лева, но не е съвсем ясно кога ще влезе в сила. По план това трябваше да се случи от 1 юли, но от Българската петролна и газова асоциация предупредиха днес, че това ще стане факт три дни след обнародването на този текст в Държавен вестник.

Според опозицията отстъпката не е добре таргетирана, а малките бензиностанции ще изпитат затруднения, защото не разполагат с такива оборотни средства. Делян Добрев от ГЕРБ-СДС обяви, че с това предложение пенсионерите ще получат 6 лв., работещите – 12 лв. на месец, а богатите, които нямат нужда, ще получат 100 лева. „Вашето предложение трябваше да бъде таргетирано“, каза още той.

В крайна сметка мина окончателно и увеличението със 760 млн. лв. на бюджетните приходи, което е парадокс само по себе си. Само преди седмица новото парламентарно мнозинство гласува вот на недоверие към кабинета с основен мотив „липса на пари в държавата“.

Народните представители решиха лимитът на нов държавен дълг да се повиши до 10,3 млрд. лв. Увеличението е с още 3 млрд. лева към настоящия лимит от 7,3 млрд. лева.

Депутатите удължиха работното си време до приемането на целия държавен бюджет. Дебатите продължават и в момента.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *