Фандъкова: „Премахването на автокъща „Капитолия“ от „Борисовата градина“ е цел, която ще доведем докрай

„Премахването на автокъща „Капитолия“ от „Борисовата градина“ е цел, която ще доведем докрай, независимо от саботажите и пречките.“ Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова припомни, че: „Всяко наше решение беше обжалвано от собствениците на всички инстанции в последните години. Най-сетне в края на април получихме окончателно решение на Върховния административен съд, което допусна предварително изпълнение на заповедта на главния архитект за премахване на незаконните чадъри и бетонови фундаменти на автокъщата. Последните 10-ина дни се сблъскахме с всякакви трикове от собствениците на автокъщата, с които се пречи и бави премахването. Вчера стигнахме до това, че цялата фирма, а не нейните служители, излезе в годишен отпуск. Юридически трик, който не им е попречил да внесат в съда искане за спиране на изпълнението на заповедта на арх. Здравков.

В късния следобед вчера получихме Определение от Административен съд – София-град, с което се спира допуснатото по силата на закона предварително изпълнение.

Без да коментирам Съдебното определение, ще цитирам част от мотивите в него: „предвид, че съоръженията служат за предпазване на автомобилите, предназначени за продажба, от атмосферни условия, като премахването им в сезона на градушките, безспорно създава предпоставка за настъпване на вреди за жалбоподателя…“

Столична община ще обжалва в най-кратък срок решението за спиране и се надяваме, че ВАС в най-кратък срок ще се произнесе“ – посочи също кметът Фандъкова.

Тя благодаря на арх. Здравков и неговите екипи, които положиха огромни усилия, както и на градската прокуратура и столичната полиция за съдействието, което оказаха.

По думите на столичния кмет „теренът по нейно искане е актуван като публична общинска собственост, въпреки че от автокъщата оспорват и това в съда.“

Фандъкова изрази увереност, че ще върнем терена към „Борисовата градина“ и на гражданите на София.

 

Снимки: Аделина Ангелова

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *