Филип Попов: Разчитаме на политическия разум

Хвърлянето на оставка в този момент и предизвикването на предсрочни избори поставя под риск актуализацията на бюджета за тази година. Поставя под риск и Плана за възстановяване и развитие, от който държавата ни очаква милиарди. Трябва да се променят и приемат редица закони във връзка с усвояването на тези евросредства. Без работещ парламент това няма как да се случи.     Едни предсрочни избори ще хвърлят държавата в хаос, и то в момент, когато целият свят е потопен в световна икономическа и политическа криза. Това би означавало и задълбочаването на кризата в България. Влизане в изборна спирала в рамките на година и половина или две.
Ако допуснем сега предсрочни избори, те ще са четвъртите поред. Видяхме какво се случи на предишните. От партия „Има такъв народ“ хвърлят за пореден път държавата в тази бездна на политическа, социална и икономическа криза.
Ние от БСП винаги сме се отнасяли отговорно и държавнически към ситуацията в страната.
От друга страна – всяка една криза е и възможност. Но предсрочните избори не са възможност. БСП винаги е готова за избори, но не става въпрос за това. България не е готова за избори.
Какви са вариантите в сегашната ситуация?
Надявам се и от останалите политически сили бъдещето на държавата, на всеки български гражданин, на възрастните и децата, на младите, на бизнеса, обществото и икономиката да бъдат поставени като приоритет. Над тясно партийните интереси. Над намеренията за извличане на краткосрочен политически дивидент.
Така че имаме възможност за стабилизация на ситуацията. Всеки народен представител би следвало да прояви отговорност и мъдрост сега, за да защити интересите на хората и държавата преди всичко. Това би трябвало да е приоритет за всички политици и да бъде поставено над партийните интереси. Разчитаме на повече отговорност от всеки народен представител от всички парламентарни групи.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *