„Хъшове“ се завръща на сцената на Народния театър през септември

Един от най-обичаните български спектакли „Хъшове“ ще се завърне на сцената на Народния театър в началото на следващия сезон. Емблематичното представление на режисьора Александър Морфов по повестта „Немили-недраги“ на Иван Вазов ще дебютира повторно на първата ни сцена на 9 септември, предаде репортер на БГНЕС.

Въпреки огромната си популярност сред българската публика, през последните години „Хъшове“ падна от афиша на Народния театър заради конфликта между Морфов и директора на театъра Мариус Донкин, поради който не се играха и други представления на режисьора, радващи се на голям интерес, като „Полет над кукувиче гнездо“ и „Дон Жуан“.

Новият директор на Народния театър Васил Василев е отправил покана към Морфов отново да работи на първата ни сцена, като той първо ще възстанови „Хъшове“, а след това е възможно да бъде възстановено и „Полет над кукувиче гнездо“ по Кен Киси. През лятото Морфов и актьорите ще работят по възстановяването на „Хъшове“, като те ще представят спектакъла пред публика на 9, 10 и 11 септември.

Премиерата на „Хъшове“ на Александър Морфов е на 22 октомври 2004, като спектакълът бързо се превръща в сензация и пълни залите повече от 15 години, а през 2019 се изигра юбилейното представление номер 300 на постановката.

Зрителите на Народния театър могат да очакват и други интересни събития през новия сезон. На сцената на театъра ще играе големият американски актьор Джон Малкович с представлението „В самотата на памуковите полета“ на руския режисьор Тимофей Кулябин. Самият Кулябин, считан за един от големите съвременни театрални режисьори, ще постави „Нора“ на Хенрик Ибсен с актьори от трупата на Народния театър.

През есента предстои и премиерата на „Орфей“ от именития словенски режисьор Йерней Лоренци. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *