Цената на жилищата мина 1000 евро на квадрат не само в София

Цените на имотите у нас са се повишили с 13% на годишна база през първото тримесечие на тази година, показват данни на Пощенска банка, изнесени на форум по темата. 

Така цената на квадратния метър надхвърля 1000 евро не само в София, но и в другите три големи града – Пловдив, Бургас и Варна. В София тя достига 1780 евро, в Пловдив – средно 1180 евро, а във Варна и Бургас средната цена на квадрат е съответно 1176 евро и 1100 евро.

80% от сделките с имоти в страната са съсредоточени в петте най-големи града, сочат още данните на банката.

Заради затварянето на хората в домовете им по време на пандемията се търсят все по-големи имоти, както и партерни, с двор и тераса, както и къщи в селата и близките населени места до големите градове.

Експертите съветват кредитополучателите да не заделят повече от 35% от месечните си доходи за обслужване на всичките си задължения и да имат спестявания, които да са достатъчни да покрият комуналните им разходи за шест до дванадесет месеца.

Според Даниела Иванова, началник отдел “Ключови партньорства” в Пощенска банка, на този етап не може да се говори за балон при недвижимите имоти. “Виждаме добри клиенти, с добри имоти, хора, които искат да живеят качествено и вярвам, че това ще продължи“, допълни тя.

 

istock
istock

 

Банката отчита през последната година ръст от над 20 на сто в жилищното кредитиране в София и в големите градове. “Средният размер на кредитите в София е с над 20 процента по-голям от този в страната, но в последната година и в останалите големи градове вече се продават имоти на цени, които са равни на софийските“, обясни Иванова.

По думите й  имотите, които купуват клиентите, са все по-хубави, в основната си част са монолитни и са големи, като за последната година със 17% се е увеличила площта на средния имот, който клиентите купуват.

“Купувачи са хора със сериозни доходи и образование, като над 76 на сто от клиентите на банката са с висше образование и доходи над средните за страната, 80 на сто от получателите на кредити са семейства с желание за първо жилище или подобряващи комфорта на настоящото си, а над 60 на сто от клиентите на банката са млади хора – до 40 години“, посочи в още Даниела Иванова.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *