Антоанета Цонева: Коалицията “Ориент експрес” ни връща в миналото

/КРОСС/ „Тази коалиция „Ориент експрес“ накара хората да излязат на улиците. Тя е насочена към миналото, а протестите през 2020 г. бяха за бъдеще.“ Това заяви в интервю за БНТ депутатът от „Демократична България“ по отношение на новата парламентарна коалиция между ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов я кръсти преди дни по аналогия с романа на Агата Кристи „Убийство в Ориент експрес“.

„Съветвам всички депутати, от чието гласуване ще зависи вотът на недоверие, много внимателно да преценят дали ще изпитват страх или срам, като излязат на улицата, и ако едно от тези две чувства ги е завладяло, да си дадат ясна сметка, че всъщност те са изгубили качеството си на представители на хората. В следващите дни много зависи от гражданската енергия, за да не се върнем към динозавърските времена“, каза Антоанета Цонева. И подчерта, че от съвестта на депутатите от ИТН зависи дали ще отговорят на интересите на избирателите си, които не са гласували за това, което върши ръководството на партията сега.

„Лидерството на ИТН не можа да разбере висотата на историческия момент, не можеш да се държиш като терорист в една коалиция, иска се усилие да постигнеш съгласие, защото не става дума за нечие его, а за бъдещето на страната“, каза още Цонева. И се аргументира с това, че разцеплението на парламентарната група, напускането на партията от областни координатори и цели местни организации показва несъгласието на избирателите с политиката на ръководството.

„Предполагам, че в голямата си част хората, гласували за ИТН, не са били по площада, за да бъдат запратени с Ориент експрес в миналото“, каза Цонева. Затова предателство към тях би било не напускането на парламентарната група, а гласуването за сваляне на правителството.

Цонева напомни, че оттеглянето на ИТН от коалицията започна с неуспеха кандидатът на партията за управител Любомир Каримански да бъде избран на поста. Последва отстъпление от целта за влизането на страната ни в еврозоната, която е вписана в коалиционното споразумение. После обрат и за плащането на газа в рубли, за да се стигне до крясъците за Северна Македония, изтеглянето на министри и искането главата на председателя на парламента без всякакви аргументи, припомни Цонева.

„Никой в тази коалиция Ориент експрес не знае точно какво иска и накъде води страната. Единственият, който знае – и го заяви от парламентарната трибуната,- излиза, че е Копейкин. Защото той каза, че изборите ще бъдат референдум за НАТО и еврото, дори че Македония трябва да бъде присъединена към България. С такива екстремистки послания да отидем на избори е много сериозен риск“, каза Цонева. Тя предупреди, че вотът на недоверие пречи на реализирането на мерките срещу инфлацията и в подкрепа на домакинствата и бизнеса.

Депутатът от ДБ недоумява от противоречивостта на позицията на президента Радев за ветото над Северна Македония – „от една страна той говори, че предложението на френското председателство е напредък, от друга страна говори за предателство“. Цонева обясни, че според това предложение РСМ ще започне преговори за еврочленство едва след като българите бъдат записани в конституцията като държавотворен народ.

А положенията от двустранния договор за приятелство с един протокол – и безпрецедентно за ЕС досега – ще бъдат вкарвани в европейската рамка за преговорите на Скопие за членство. В този протокол ще се следи срещу език на омразата, т.е. македонските власти и медии ще бъдат поставени под монитогринг за език на омразата, като гарант за спазването на този протокол ще бъде целият ЕС. Преговорите могат да бъдат спрени във всеки един момент, в който се установи неизпълнение на тези условия.

„По-големи гаранции от това аз не мога да си представя“, каза Цонева. И риторично попита, как срещу това френско предложение едновременно са недоволни опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония, и Румен Радев и ИТН в България. „Ако тези условия са най-благоприятни за България и неблагоприятни за РСМ, защо тогава у нас трябва да има недоволни“, попита депутатът.

Антоанета Цонева напомни още, че стратегическата цел на България винаги е била Македония да следва примера на европейска България и да се присъедини към европейското семейство. И че това френско предложение е изработено в консултации с нашето външно министерство, а самият външен министър Теодора Генчовска на изслушването в парламента е признала, че това е най-доброто, постигнато някога.

„Истерията, превръщането на толкова важна тема като Северна Македония в някаква дъвка, овъргалянето ѝ в катран и пера с лъжи за предателство може да взриви процеса и да се лишим от позитивен резултат“, предупреди Антоанета Цонева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *