България е на 27-о място в света по поскъпване на жилищата в началото на 2022

България е на 27-о място сред 55 страни в индекс на консултантската компания Knight Frank, който подрежда страните с най-голямо поскъпване на жилищните имоти за една година. Данните са за първото тримесечие на 2022 г., но за страната ни Knight Frank използва данните на Евростат за четвъртото тримесечие на миналата година, когато цените на жилищата у нас са нараснали с 9,4% на годишна база.

България се нарежда непосредствено след Великобритания по годишен ръст на цените на жилищата през първото тримесечие и изпреварва Хърватия и Гърция.

В индекса на компанията по градове София се нарежда на 68-о място сред 150 града в света. В българската столица цените на жилищата са нараснали с 9,1% на годишна база, като отново Knight Frank използва данни от четвъртото тримесечие на миналата година. Националният статистически институт (НСИ) ще публикува индекса си за цените на жилищата през първото тримесечие на 2022 г. на 24 юни. В класацията по градове София изпреварва Букурещ, Бристол и Токио и е непосредствено след Копенхаген, Мелбърн и Кардиф. Цените на жилищата в столицата растат по-бавно и от тези в Скопие и Атина.

На международно равнище цените на жилищата в 56-те страни и територии, следени от Knight Frank, са нараснали средно с 10,2% в годината до края на март 2022 г. Въпреки нарастващите препятствия все още само два пазара – Малайзия и Мароко, които отбелязват спад на цените на жилищата за 12-месечния период. Освен това 45 на сто от пазарите продължават да регистрират двуцифрен ръст на цените на годишна база. Икономисти обаче прогнозират забавяне на ръста на цените на жилищата.

Пандемията и произтичащите от нея проблеми с веригите за доставка, както и кризата в Украйна ускоряват глобалната инфлация. Високата инфлация означава, че основните лихви ще нараснат, а това ще повиши разходите по обслужването на дълговете в момент, когато издръжката за живот, особено цените на енергията и на храните, растат силно и намаляват разполагаемите доходи и възможностите на домакинствата да сменят или подобрят дома си, отбелязва Knight Frank.

САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада повишиха лихвите през първото тримесечие и дори колебливата Европейска централна банка се очаква да предприеме сходни действия през юли с перспектива за излизане от отрицателните лихви през септември или дори по-скоро.

Но в повечето случаи консултантската компания очаква меко кацане заради ограниченото предлагане, силните бюджети на домакинствата и по-голямото желание у част от собствениците на жилища да харчат повече за жилището си след строгите блокади заради коронавируса.

Силната инфлация означава, че пропастта между номиналния и реалния ръст на цените на жилищата се разширява. В номинално изражение цените на жилищата в 56-те страни и територии нарастват с 10,2%, а в реално изражение (след отчитане на инфлацията) ръстът достига 3,3%. Реалният ръст на цените на жилищата се забавя за второ поредно тримесечие.

Турция оглавява индекса на Knight Frank с номинален ръст на цените от 110%, но след изваждане на инфлацията реалната цифра спада до 30%. Следват Чехия с ръст от 25,5% и Словакия с 22,1%. В десетката на страните с най-бързо поскъпване на жилищата през първото тримесечие попадат още Естония, Нидерландия, Унгария, Исландия, САЩ, Канада и Латвия.

Мароко е най-слабият жилищен пазар в света със спад на цените от 7,5% на годишна база през първото тримесечие, следван от Малайзия с минимално понижение от 0,1% и Хонконг с ръст от 0,1% в номинални изражения. В топ десет на най-слабите жилищни пазари в света попадат още континенталната част на Китай, Индонезия, Малта, Финландия, Кипър, Индия и Италия.

Анализ на регионите в света след изключването на главозамайващия ръст в Турция показва, че Северна Америка се представя най-добре със среден ръст на цените на жилищата от 18,6%, следвана от Европа с 11,6% и Азиатско-Тихоокеанския регион с 6,4%.

Индексът на Knight Frank по градове показва, че цените на жилищата са нараснали средно с 11,5% на годишна база, което е най-бързият темп от третото тримесечие на 2004 г. 94 на сто от градовете отчитат ръст на цените на жилищата в 12-месечния период спрямо 85% преди една година.

Консултантската компания очаква повишената несигурност, растящите данъци и увеличаването на регулациите на имотния пазар, като например забраната чужденци да купуват имоти в Канада, да забавят покачването на цените на повечето пазари, но за повечето градове не прогнозира рязък спад на цените през 2022 г.

Наред с ключови фундаменти като икономическия растеж, нивата на предлагане и заетостта скоростта и мащабът на повишаването на лихвите ще определят какво ще е забавянето на ръста на цените идната година, отбелязва Knight Frank.

Инфлацията от 69% обяснява доминацията на турски градове на върха на индекса. Истанбул е на първо място с ръст на цените на жилищата от 122%, следват Анкара, където те са поскъпнали със 111,7% на годишна база, и Измир с покачване от 105,9%.

Но ключово е представянето на градове в Северна Америка, които заемат 12 места в топ 20 на класацията. Халифакс заема четвърто място в индекса с ръст на цените от 34,7%, следвани от Финикс с 32,9%. В десетката на най-бързо растящите градски жилищни пазари в света попадат още Маями, Сан Диего, Далас, Хамилтън и Брисбейн.

В същото време за икономики, които затегнаха паричната си политика, като Нова Зеландия, пътят на Оукланд може би трябва да бъде внимателно следен. Там цените на жилищата са нараснали с 5,1% на годишна база през първото тримесечие спрямо 22,7% година по-рано. Страната предприе пет увеличения на лихвите от октомври 2021 г., което повлия на нагласите на купувачите, като продажбите на жилища са намалели с 40 на сто на годишна база през първото тримесечие.

В десетката на най-слабо развиващите се градски жилищни пазари в света попадат Рабат, Генуа, Венеция, Лима, Флоренция, Палермо, Куала Лумпур, Торино, Джънджоу и Хонконг. Първите девет са единствените градове, включени в индекса на Knight Frank, които отчитат спад на цените на жилищата.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *