Бягащи от войната руснаци намират дом в Черна гора

Не много след началото на руското нашествие в Украйна бившата опозиционна активистка Елена Заславска била в апартамента си в центъра на Москва, когато от полицията почукали на вратата ѝ, пише Ройтерс.

Тя отговорила лесно на въпросите им за целта на пътуванията ѝ в последно време до Дубай и Канада – Заславска посетила синовете си, които живеели там. Но за 60-годишната пенсионирана физичка и за съпруга ѝ посещението на полицията било явно предупреждение.

Няколко дни по-късно двойката опаковала багажа си и поела към Черна гора, която се превръща в убежище за хиляди руснаци, бягащи от санкциите, призоваването в армията или политическото потисничество.

„Нямаше никаква възможност да останем в Русия при настоящото ѝ правителство, защото всичко, което се случва там, не е съвместимо с нашите възгледи“, казва Заславска.

Те се установили в село Ластва Гърбалска близо до адриатическото крайбрежие, където животът е спокоен, а климатът – приятен. Те преживяват с пенсиите си.

Друг руснак, който превърнал Черна гора в своя постоянен дом след нашествието, е Марат Гелман, известен галерист и явен критик на Путин.

Миналия декември Кремъл го постави в списъка с „чуждестранните агенти“, които трябва да се регистрират и да декларират всякакви средства и дарения от чужбина, оттогава той не се е връщал в родината си.

Черна гора, която има население от едва 620 хил. души, се радва на близки връзки с Русия, но те се влошиха след решението на страната да се присъедини към НАТО въпреки предупрежденията на Путин, че присъединяването ѝ към западния алианс ще доведе до „ответни действия“.

През 2016 г. Черна гора обвини руски служители на разузнаването и сръбски националисти в опит за сваляне на прозападното ѝ ръководство, но Москва отхвърли обвиненията като абсурдни.

Страната обаче остава популярна дестинация за руснаци, които могат да влизат в Черна гора без виза и да остават 30 дни преди да им потрябва разрешение за местопребиваване.

По данни на правителството руснаци притежават около 19 хил. имота в Черна гора, където руските инвестиции съставляваха над една четвърт от брутния ѝ вътрешен продукт през 2019 г.

Гелман казва, че сред руснаците, които търсят убежище в Черна гора, са богати бизнесмени и техните семейства, както и млади руснаци, които бягат от привикване в армията, за да се сражават в Украйна.

„Родители… използват последните си пари, за да купуват на децата си билети до Черна гора и наемат жилище за тях тук, за да не отидат на война“, казва Гелман.

Преместване на компании

Компании също се преместват в Черна гора, която е в процес да стане член на Европейския съюз (ЕС).

През април страната се присъедини към санкциите на съюза срещу Москва, включително забраната за руски авиокомпании да влизат във въздушното ѝ пространство, както и забраната на руските държавни медии.

Artec3D, базирана в Люксембург компания за производство на 3D скенери, премести неотдавна научно-развойното си подразделение от Москва в сграда с гледка към морето в южното село Утеха в Черна гора.

Собственикът Артьом Юхин казва, че 50 служители и техните семейства са приели предложение да се преместят от Москва в Черна гора. Компанията му вече търси нови локации в Европа, но „войната ни накара да го направим по-бързо“, допълва той.

В същото време съседна Сърбия също отчита приток на хиляди руснаци от началото на нашествието. Според държавната Агенция за бизнес регистри само между 24 февруари и 5 май Сърбия е регистрирала около 480 индивидуални предприемачи и над 190 компании от Русия.

„Цели офиси, групи от 200-300 души се местят тук“, казва Михаил Лукянченко, софтуерен инженер и разработчик от южния руски град Ростов на Дон.

Лукянченко осъзнал, че е време да напусне Русия, „когато всичко това започна на 24 февруари“.

„Искам да се върна у дома, искам да живея у дома, но предвид развитието на нещата, не мога да живея там сега“, споделя той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Симона Гоцова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *