Вместо мерки за хората и бизнеса, виждаме безпринципни мнозинства и каузи

Въпреки че министерството на икономиката и индустрията и специално министър Нинова фиксираме вниманието на парламента и на всички, които взимат решения, върху това, че мерките в актуализацията, които ще помогнат на хората и бизнеса, трябва да бъдат приети незабавно, видяхме формирането на безпринципни мнозинства, които се занимават с безсмислени каузи.

Това каза зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Маргаритова пред NOVA.

Той припомни, че вместо актуализацията на бюджета, която е тема номер едно за хората и бизнеса, вече да е приета и от другата седмица да действа, тя е отложена за незнайно кога.

„От коалицията „Ориент експрес“ свалиха без никаква основателна причина председателя на парламента, а след това правителството“, каза още Маргаритов.

Зам.-министърът на икономиката и индустрията беше категоричен, че мантрата, че предвидените мерки няма да повлияят, не е вярна.

„Ако говорим за мерките за хляба, самите браншови организации декларираха че в момента, в който бъде въведена нулева ставка, хлябът ще поевтинее с 20 процента. Това казват тези, които ще прилагат мерките. Тук има еднозначно мнение и на бизнеса, и на държавата“, каза той.

Маргаритов коментира и цените на горивата.

„Има още една мантра, че видите ли – нашият сорт петрол, който се преработва в рафинерията в България, бил по-евтин от другия и някъде отивали някакви маржове. Ами това съотношение винаги е било така“, каза той и призова да се концентрираме върху това хората да получат бързо възможността за отстъпка.

„Ако видите цените в съседни държави, ще забележите същата флуктуация, независимо от това, че те предвиждат да въведат или вече са въвели подобни мерки. Нека да говорим, че час по-скоро е необходимо хората да бъдат подпомогнати да усетят реално това, което държавата може да направи за тях на този етап и да спрем да си говорим кое колко ефективно е, дали е смислено и доколко е безсмислено. Докато тези, според мен, безсмислени спорове се водят, виждате хората какво казват –  не можем да си купуваме достатъчно от стоките, които са ни необходими, трудно ни е, не ни стигат доходите…“, каза още Маргаритов.

Той съобщи, че по информация от вчера цената на най-масовите плодове и зеленчуци като домати, ябълки и череши, се стабилизира и дори леко се понижава. Това е резултат от сезонна особеност, но и от това, че реколтите ни са добри“, каза още зам.-министърът.

„Не се очаква поскъпване нито на хляба, нито на захарта, нито на олиото. Има достатъчно количества, няма риск от продоволствена криза, да не се презапасяваме”, допълни той.

https://www.mi.government.bg/bg/news/zam-ministar-margaritov-vmesto-merki-za-horata-i-biznesa-vijdame-bezprincipni-mnozinstva-i-kauzi-4346.html