Донка Михайлова: Общините остават без пари за пътища и ВиК

Общините са сериозно орязани при актуализацията на бюджета – предварително бяха заложени едни цифри, сега обаче е предвидено в пъти по-малко. Това коментира пред Kmeta.bg Донка Михайлова, зам.-председател на Националното сдружение на общините и градоначалник на Троян. След ремонта на основната държавна сметка за регионите са заделени 35 милиона лева, които ще отидат за възнаграждения в здравните кабинети в училища и детски градини.

Не са заложени очакваният 1 млрд. лева за ремонт на пътища и ВиК. Финансиране няма и за дълго дискутирания фонд за инвестиции в местната власт, което е било записано и в коалиционното споразумение. “Премиерът Кирил Петков обеща да се прехвърлят 320 млн. от селската програма, за да може да се придвижат поне част от проектите”, обясни още Михайлова.

Това, което са очаквали още общините да им бъде гарантирано, са мерки за компенсация на ръста на цените в енергетиката, на храните и на строителните материали. “Социалните институции по места ще трябва да предвидят досегашния ръст от 41% при цените и още по-високите цифри, които се очакват до края на годината. На общините ни предстоят много трудна есен и още по-тежка зима”, убедена е тя.  Причината е, че постъпленията са в рамките на това, което е било предвидено, но разходите са повече от очакваното. Именно и заради това се е наложила и практиката проектите на общините да бъдат коригирани с 10%. А много изпълнители, предимно строители, просто отказват да изпълняват поръчките и затова местната власт очаква да има бързо решение на този проблем.

от Нина Александрова

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *