Държавният глава: Министър председателят не е куриер, а премиер

Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС, свързано с европейската перспектива на Република Северна Македония. Държавният глава посочи, че кабинетът така и не е успял да изработи българско предложение, а сега внася френското, прехвърляйки цялата отговорност върху Народното събрание, без да заяви позиция.
Президентът припомни, че многократно е заявявал своята позиция както по време на заседанието на КСНС от януари, така и в обръщенията си към Народното събрание и българския народ.
„Предложенията на Френското председателство са определено стъпка в правилната посока, но остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени преди да се вдигне ветото“, подчерта държавният глава. По думите му вписването на българите в Конституцията на РСМ преди началото на преговорите е задължително, но недостатъчно условие. Румен Радев призова и за изработването на ясни механизми и измерими критерии за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и фалшификация на българската история, възстановяване на разрушени паметници и знаци на българщината в РСМ, опазване на българското културно-историческо наследство, изкореняване на езика на омразата, както и за реабилитация на всички жертви и репресирани само заради това, че са продължили да се наричат българи. „Очаквам българското правителство категорично да изясни всички тези въпроси, да изисква ясни механизми и гаранции и да отстоява българския интерес“, подчерта държавният глава.
Помолен да коментира призива на премиера да застане заедно с него на правилната страна на историята в борбата срещу задкулисието, държавният глава посочи, че борбата с корупцията изисква съдебна реформа, която е спряла. „Тук трябва да сме изключително ясни, че хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и беззаконието и продължаваме да я водим, много от тях са извън парламента. Постът на министър-председателя концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем с доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия“, посочи още Румен Радев.
„Още от древни времена търговията е не само с парични средства“, заяви още президентът в отговор на въпрос за отправен призив да представи доказателства, че парламентът се е превърнал в тържище и че се купуват депутати. „Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа“, добави държавният глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *