Иван Добчев: В огледалото на сцената съм някакъв друг човек

За мен автопортретът в огледалото на сцената е животът на някой мой двойник. Извън театъра аз съм човек като всички други, но там, в огледалото на сцената, съм някакъв друг човек“.

Това каза за книгата му „Автопортрет в огледалото на сцената“ театралният режисьор Иван Добчев, специален гост в предаването „Хоризонт за вас“.

ciela.com

ciela.com

Той сподели, че понякога може и да е лошо отражение:

„Най-интересното и хубавото е, че там виждаш неща, които не знаеш за себе си. Те са натрупани, това е архетипна памет, натрупани са от дядовци и прадядовци, баби и прабаби. Чрез огледалото на сцената, чрез спектакъла от теб започват да излизат едни неща, които в нормалния живот не е възможно да ги проявиш. Този в огледалото е по-истинският, защото се занимава с някакви неща, които стоят там винаги, не тук и сега“.

„Най-добрият съвременен български режисьор ни въвежда в своя съзнателен живот като в пиеса – с неподражаем език, непринуденост, пределна откровеност, завидно чувство за хумор, съчетаващо оздравителната самоирония с надделяна, но видима тъга.

Тази книга е не просто мемоарна – споделеното е положено върху различни наративни равнища и може да се чете също така като своеобразна история на българския театър от 70-те години на ХХ век до днес. Иван Добчев не просто проследява, а търси основанията, вниква в логиката на алтернативните процеси и разкрива скрити и забулени страни от случилото се в културния ни живот в едно сложно, колкото деструктивно, толкова и съзидателно време“. Това написа за книгата проф. д-р Людмил Димитров.

Интервюто на Даниела Стойнова с Иван Добчев в предаването „Хоризонт за вас“ можете да чуете от звуковия файл.

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *