Йорданова към младите юристи: Разтворете криле и подгответе раменете си за отговорността за бъдещето на всеки един от нас

Разтворете криле и подгответе раменете си, защото на вашите плещи от днес ще тежи отговорността за бъдещето на всеки един от нас и на обществото, като цяло.

 

 

изображение

Така министърът на правосъдието Надежда Йорданова се обърна към студентите по право от СУ „Св. Климент Охридски“, които се дипломираха днес.

На тържествената церемония, на която 280 младежи получиха дипломите си от най-стария и авторитетен юридически факултет в страната, присъства и заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

„Дали ще бъдете съдия, който трябва да реши при кого от двамата родители едно дете трябва да отиде, или адвокат, който ще преговаря за финансирането на нова компания или пък ще бъдете част от министрите на правосъдието на 27-те страни членки на ЕС, когато се преговаря нова директива. Възможно е да бъдете част и от екипа на Европейската комисия, който подготвя изменения в нормативната уредба за изкуствения интелект. Възможностите са неограничени. Вие държите света в ръцете си и това не е метафора. Разперете крилете си и подгответе раменете си за това“, каза в речта си Йорданова.

изображение

Тя благодари на преподавателите, които са подготвили младите юристи за бъдещето им професионално развитие.

Припомни, че тази година България празнува 15  години от присъединяването си към ЕС, 30 години от присъединяването си към Съвета на Европа и ратифицирането на Европейската конвенция за правата на човека.  „Действащата нормативна уредба за юридическото образование от 1996 г. не отразява тези процеси, но вашите преподаватели ви подготвиха за справяне с това предизвикателство в професионалния живот.“

Министър Йорданова благодари и на студентите, които се включиха в изготвянето на новите нормативни изисквания за висшето образование по право.

„Отстоявайте принципите на правовата държава, прилагайте това което сте учили, бъдете човеци. Използвайте правото, като щит да предпазите доброто и да се отбранявате срещу злото. Имайте смелост и бъдете вдъхновени“, обърна се към младите юристи Йорданова.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *