Кметът Фандъкова подписа договорите с 9 здравни заведения, партньори по донорската инвитро програма .

Кметът на София Йорданка Фандъкова подписа договорите с 9 здравни заведения, които са партньори по донорската инвитро програма на Столична община. Това са общински, държавни и частни болници, в които има възможност за извършване на инвитро процедура с донорска яйцеклетка. Изборът на здравното заведение се извършва от семейната двойка, която кандидатства по общинската програма.

Програмата е отворена и при желание допълнителни лечебни заведения, които извършват асистирана репродукция, могат да сключат договори със Столична община.

Кметът Фандъкова се срещна и със семейството на едно от децата, родени инвитро от София. Проведената тогава процедура е финансирана от Държавния фонд инвитро. Днес детето, Йоан, е на 12г.

След раждането Йоан е бил част от благотворителна изложба „Ангели с мисия“ на фондация „Искам бебе“ в подкрепа на инвитро и лечението на двойки с репродуктивни нарушения и негова снимка е закупена от кмета Фандъкова.

Истории като тази на Йоан ни мотивираха да създадем и надградим наша общинска програма за двойки с репродуктивни проблеми. Създадохме общинска програма за инвитро с донорски яйцеклетки през 2015 г. заедно с фондация „Майки за донорство“ и „Искам бебе“ и оттогава осигуряваме по 70 000 лв. годишно, посочи кметът Фандъкова.

До момента по общинската програма са родени 30 бебета – 12 момичета и 18 момчета.

Благодарим на донорите, жените майки, които даряват и допринасят, за да се роди радостта в семействата.

От тази година е увеличено финансирането за семействата. Увеличението на средствата е заради поскъпването на медицинските услуги и лекарства. Финансирането беше в размер 2560 лв., а сега ще достигне 3060 лв.

Всяка двойка може да извършва по две процедури и изследвания, финансирани от Столична община: ехографски прегледи, хормонални изследвания, инвитро оплождане, вътрематочен трансфер на ембриони, криоконсервация  на ембриони, фетална морфология и др.

Повече за програмата можете да намерите тук – https://www.sofia.bg/programms-invitro.

111 двойки са подпомогнати през изминалите години от общинската програма. Други 11 семейства са в процес на одобрение от специалната програмна комисия, която разглежда медицинските и други изисквани документи на кандидатите.

Към момента 6 двойки са в очакване на станат родители с помощта на програмата. От тях 4 са пациенти на болница „Надежда“, която е сред най-активните партньори на Столична община.

 

Източник

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *