Минималната пенсия става 467 лева, инфлацията изконсумира мерките на властта

Вдигане на минималната пенсия се очаква у нас от юли. Заради многото разчети и неясноти за повече подробности потърсихме зам.-шефът на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов (ДПС).

“От началото на другия месец се увеличават пенсиите за осигурителен стаж и възраст, без добавката от 60 лв. Към момента пенсията е 370 лв. за стаж и възраст. Сега се предлагат 10% по швейцарското правило. Към тези 407 лв. се добавят 60 лв. антиинфлационна добавка и се получава пенсия от 467 лева”, изчисли Адемов. За да могат по-високите пенсии да стигнат до възрастните хора, до 25 юни всички закони трябва да бъдат приети и да се публикуват в Държавен вестник. Това трябва да се случи, за да може от 7 юли новите пенсии да бъдат актуализирани”, изясни още бившият социален министър.

Той коментира и размера на минималната работна заплата. “Увеличение не може да бъде предложено от депутатите, решение за най-ниското възнаграждение у нас се взима от Министерски съвет”, обясни правилата народният представител.

Антикризисните мерки на кабинета, според Хасан Адемов, са крайно закъснели, защото инфлацията вече ги е изконсумирала, размерът й за май достигна 14%. “В голяма част в страните в Европа те вече са в ход. Нашите не са достатъчно фокусирани. Трябва всички да бъдат подпомогнати, защото темповете, с които нараства инфлацията, докато се получи подкрепата, доходите ще бъдат изядени от нея”, убеден е депутатът.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *