Министър Атанасов и посланик Мустафа откриха обновената тракийска гробница при Свещари

 Министърът на културата Атанас Атанасов, посланикът на САЩ у нас, Н. Пр. Херо Мустафа и изпълнителният директор на фондация “Credo Bonum” Цветелина Бориславова откриха днес официално обновената Тракийска гробница при село Свещари. Културният обект е реновиран по проект „Свещари в нова светлина“. Проектът е реализиран с подкрепата на американския Посланически фонд за опазване на културното наследство – Ambassador’s Fund For Cultural Preservation (AFCP). Днешното събитие беше свързано и с честване на 40 години от откриването на гробницата.

 

  „Зад този успешен проект стоят сериозните усилия и неуморният труд на много хора, организации, институции и благодарение на тяхната всеотдайност и добро партньорство, вярвам, че тази важна част от уникалното ни културно наследство ще бъде показано на света в пълния си блясък“, посочи министърът на културата Атанас Атанасов в словото си по време на откриването. Той благодари на всички, посветили се на каузата уникалната Тракийска царска гробница да заживее нов живот. Министър Атанасов допълни, че като страна с толкова богата история, България заслужено се гордее с културното си наследство и с неговата история. „Изключително съм благодарен, че за неговото опазване и съхраняване нашата институция разчита на подкрепата и партньорството на институциите и музейната мрежа в страната“, посочи министърът на културата. Той не категоричен, че за нас, като българи, е важно не само да съхраним наследството си в автентичния му вид, но и да споделим великолепието му със света. „Убеден съм, че Свещарската гробница в своята нова светлина ще привлече туристи и ценители от България, Европа и света“, допълни министър Атанасов.

Министър Атанас Атанасов и посланик Херо Мустафа откриха обновената Тракийска гробница при Свещари | Impressio.dir.bg

 

  „За осъществяването на проекта за реновиране на Свещарската гробница бяха необходими три години и половина и инвестиция от Правителството на САЩ в размер на над 334 000 лева“, посочи Н. Пр. Мустафа. Тя изрази признателността си за работата на фондация “Credo Bonum”, Министерството на културата, Историческия музей в Исперих и на всички, които са допринесли за завършването на този изключително важен проект. „Когато пристигнах в България преди три години, този проект едва започваше. Щастлива съм да бъда тук при завършването му. В страна с голям брой находки от древността, на второ място след Италия, тази Тракийска гробница се откроява със своята красота и значимост“, подчерта посланикът и добави, че светът трябва да опознае България чрез нейните исторически чудеса.

Министър Атанасов и посланик Херо Мустафа откриха обновена Тракийска гробница - 24chasa.bg



  Сред официалните гости на събитието бяха още областният управител на Разград д-р Деян Димитров, зам.-кметовете на Разград и Исперих, археолози и др.

 

  От утрешния ден вратите на този забележителен обект на тракийската култура официално ще бъдат отворени за туристи, съобщи директорът на Историческия музей Емилия Германова. Тя посочи, че по проекта са извършени всички подобрения в гробницата, свързани с климатизация, осветление и ел. инсталации, има изцяло нова постоянна изложба в лабиринта на културния обект. Приемният център е обновен, оборудвана е Интерактивна зала с изложба, представяща всички проучвани обекти в Археологическия резерват „Сборяново“.

 

  Преди официалното откриване на Свещарската гробница посланик Херо Мустафа и министърът на културата Атанас Атанасов разгледаха обновения обект и гробниците в могили 12 и 13.

 

   Снимки можете да разгледате във Фотогалерията.

 

   Фотограф: Мехмед Азиз, БТА

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *