Над 1 млрд. долара са откраднати чрез криптоизмами в САЩ от началото на 2021 г.

Над 46 хил. души в Съединените щати твърдят, че са загубили общо над 1 млрд. долара в криптовалути заради измами от началото на 2021 г., сочи доклад, публикуван от Федералната търговска комисия, пише CNBC.

Миналогодишната загуба е била близо 60 пъти повече от тази за 2018 г., със средна индивидуална загуба от 2600 долара.

Комисията отбелязва, че топ криптовалутите, които хората казват, че са ползвали, за да плащат на измамници, са биткойн (70%), тетер (10%) и етер (9%).

Една ключва характеристика на криптовалути като биткойна, е, че преводите на плащания са окончателни и не могат да бъдат отменени. Това невинаги е нещо добро. Обратните плащания – вид инструмент, предназначен да защитава потребителите, позволяват на хората да отменят трансакция, ако твърдят, че са били измамно таксувани за стока или услуга, която не са получили.

Близо половината от хората, които са съобщили, че за загубили криптовалута поради измама от 2021 г. насам, твърдят, че всичко е започнало със съобщение в социална мрежа. Основните платформи, споменати в тези жалби, са Instagram (32%), Facebook (26%), WhatsApp (9%) и Telegram (7%).

Фалшивите инвестиционни възможности са били най-често срещаният вид измама. През 2021 г. 575 млн. долара са загубени от криптоизмами, свързани с инвестиционни възможности, посочва комисията. Хората казват, че инвестиционни уебсайтове е трябвало да им показват растежа на техните криптовалути, но услугите са се оказали фалшиви. Когато потребителите са се опитали да изтеглят парите си, не са успели.

„Няма банка или друг централизиран орган, който да отбелязва подозрителни трансакции и да се опита да спре измамите, преди да са се случили“, предупреждава Федералната търговска комисия в доклада си. „Тези съображения не са нещо уникално за криптотрансакциите, но всички те се ползват от измамниците“.

Романтичните измами са вторите по популярност начини за загуба на криптовалута, следвани от бизнес измамите и тези, свързани с представянето със самоличност на човек от властта.

Младите потребители е по-вероятно да бъдат въвлечени в подобен казус. Федералната търговска комисия съобщава, че хората на възраст от 20 до 49 години е на три пъти по-вероятно да обявят, че са загубили криптовалута заради измамник, от по-възрастните.

По статията работи: Елена Кирилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *