НАП разкри 10 000 литра нелегално корабно гориво

/КРОСС/ Национална агенция за приходите разкри над 10 000 л. нелегално гориво, складирано в база, собственост на транспортна фирма. При внезапна проверка на района около ведомствената бензиностанция на дружеството, намираща се в промишлена зона в Бургас, служителите от звеното за фискален контрол на НАП открили цистерна без регистрационни номера, прикрита с гуми от камиони. В нея имало около 4200 литра дизел, а в близост инспекторите забелязали 7 пластмасови контейнера с вместимост 1000 л., завити с найлон. Три от тях били пълни догоре, два съдържали между 500 и 600 л. горивна течност, а другите два се оказали празни.

Откритото гориво било без документи за произход, а съдовете, в които е съхранявано не са декларирани в НАП, уточняват от приходната агенция. Служителите на „Фискален контрол“ поискали съдействие от Агенция „Митници“ за установяване на вида на течността в цистерната и контейнерите. Според тях горивото е предназначено за кораби, като то е напълно годно да се ползва за сухоземни превозни средства. Корабното гориво няма био добавка, не е маркирано (оцветено) и за него не е платен акциз, уточняват още инспекторите от „Фискален контрол“ на НАП.  Служителите на Агенция „Митници“ са иззели намерените количества от синята течност и са пломбирали съдовете, в които тя е съхранява. Работата по установяване на произхода на откритото гориво продължава.

 „В резултат на регулярните контролни действия на НАП, в горивния сектор се отчита значителен ръст на продаденото количество гориво. Неведнъж сме заявявали, че ще бъдем безкомпромисни срещу опитите за данъчни измами и невнасяне на данъци и осигуровки, които ощетяват цялото общество. Проверките на НАП в обектите, занимаващи се с търговия с горива, продължават“, каза зам. изпълнителният директор на приходната агенция Георги Димов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *