НС даде мандат на МС за одобрение на френското предложение за РСМ

Народното събрание даде мандат на Министерския съвет да одобри предложението на Френското председателство за Република Северна Македония (РСМ).

„За“ проекторешението, внесено от Христо Иванов, председател на ПГ „Демократична България“ (ДБ), гласуваха 170 народни представители, 37 бяха „против“ и 21 – „въздържали се“.

Според проекторешението правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС проект за Преговорна рамка и за Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени няколко условия.

Приетият вече проект на Христо Иванов предвижда първо двата документа да се прецизират така, че да гарантират вписването на българите в конституцията на Северна Македония там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи. Друго условие е в двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на „македонски език“.

Трябва да се дадат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Съвета. Периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство с Република Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес, е също сред условията.

Решението предвижда и включване на референция към двустранните протоколи по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество в Преговорната рамка, във връзка с приемането на общите позиции на Европейския съюз за междуправителствените конференции от Съвета на ЕС. Тоест България пряко, чрез участие в Съвета, в допълнение към гаранциите, които се дават от Преговорната рамка, да може да контролира процеса.

На тази основа и само при изпълнението на тези условия 47-ото Народно събрание ще очаква от Министерския съвет да одобри Проекта на Преговорна рамка едновременно или след финализиране на Протокола по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Отхвърлени в пленарна зала бяха проектите на ГЕРБ-СДС и на ДПС.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *