НС -международен форум „Архитектура и политика през XX век – от изобретение до културно наследство“

Ръководителят на делегацията на 47-ото Народно събрание в Парламентарната асамблея по франкофония проф. Георги Михайлов участва в откриването на международния форум „Архитектура и политика през XX век – от изобретение до културно наследство“. Събитието е в рамките на българската програма на Френското председателство на Съвета на ЕС.

Форумът е организиран от Френския институт в България в партньорство с  Народно събрание, Министерство на културата, Столична община, СУ „Св. Климент Охридски“, Дом на науките за човека и обществото (София), УАСГ, Национален институт за недвижимо културно наследство, Камара на архитектите в България, ИКОМОС България, Гьоте институт – София, Институт Сервантес – София, Италиански културен институт – София, Румънски културен институт, Френски институт в Париж, Френски институт в Сърбия, Френски институт в Хърватия и Посолството на Франция в Албания.

Ръководителят на делегацията на 47-ото Народно събрание в Парламентарната асамблея по франкофония проф. Георги Михайлов участва в откриването на международния форум „Архитектура и политика през XX век – от изобретение до културно наследство“

Ръководителят на делегацията на 47-ото Народно събрание в Парламентарната асамблея по франкофония проф. Георги Михайлов посочи, че България е първата славянска страна, която се присъединява към Международната организация на Франкофонията, а през миналата година отбелязахме 30 години от своето членството  в нея. Не бих могъл да си позволя да говоря за архитектура пред толкова изтъкнати архитекти, урбанисти, изкуствоведи и професори по темата от цял свят, но бих искал да споделя, че имам шанса моето работно ежедневие да преминава в българския парламент, който е сграда паметник на култура със забележителна история, започнала през 1884 година, каза той. Най-впечатляващото за мен като български парламентарист е освен, че тази сграда е проектирана от талантливия архитект Константин Йованович, нейното изграждане е станало възможно благодарение на личните дарения на българските граждани, допълни проф. Михайлов. Имената на всички тях са включени в специален Акт, който завършва с посланието: „Построената сграда да послужи за увековечаване на свободата и равноправността в България и за прослава на българския народ“, посочи народният представител. По думите му този документ е зазидан в основите на постройката, но неговото посланието е живо и днес. Ние, съвременните ползватели на тази емблематична сграда, все още пазим и спазваме този завет, въпреки динамиката на модерния политически живот, отбеляза проф. Георги Михайлов.

В откриването на форума участваха и френският посланик Флоранс Робин, министърът на културата Атанас Атанасов и кметът на София Йорданка Фандъкова. В  програмата на двудневнана конференция са включени доклади на учени от Франция, България, Австрия, Румъния, Италия, Украйна, Албания, Германия, Полша, Унгария Сърбия и др.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *