Премиера: „Семейните фантоми“ от Бруно Клавие

На 30 юни от 18:30 ч. в Casa Libri ще представим книгата „Семейните фантоми“ на Бруно Клавие. С нас ще бъде и д-р Светлозар Василев, редактор и автор на предговора на българското издание.

 

Какво е „семеен фантом“, как въздейства върху членовете на семействата и техните потомци, как се предава от несъзнавано на несъзнавано, защо някои деца са обсебени от своите предци, а немалко жени цял живот чакат да се появи принцът на бял кон?

На тези въпроси – и на много други – отговаря Бруно Клавие в „Семейните фантоми“ (2013), книга, която ни въвежда в един изумителен свят, където „всичко неказано се повтаря“. Тайни, страхове, травми, неврози и налудности се възпроизвеждат от поколение на поколение. Всеки може да стане жертва на призрак, дори великите личности. Освен случаите на деца и възрастни, с които запознава читателя, Клавие подлага на задочна трансгенерационна психоанализа Артюр Рембо, Винсент ван Гог и самия Зигмунд Фройд. Това придава допълнителна стойност на едно крайно любопитно четиво, написано на ясен и популярен език в духа на Ан Анслен Шютценбергер и Франсоаз Долто.

„Семейните фантоми“ прави важен принос към теоретичното и клинично поле на психиатрията, психоанализата и семейната психотерапия в България, но ще е интересна за всеки, който се интересува от взаимовръзките между личната и колективната история на българското общество. Наш дълг е да развием чувствителност към социалния и исторически контекст, който ни е породил и който предаваме на децата и внуците си. Подобно отношение може да ни позволи да преработим травмите, които блокират емоционалното развитие, кризите, загубата на смисъл и усещането за континуитет на живота. Така следващите поколения няма да се чувстват длъжни да изпълняват завета на своите предци, а ще са свободни да осъществят нещо ново и свое.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1291594961373635

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *