Трима световнопризнати солисти в Софийската филхармония

/КРОСС/ Трима изумителни солисти гостуват на Софийската филхармония на 23 юни. Акико Суванаи, Евгени Божанов и Еманюел Чекнаворян под палката на маестро Найден Тодоров ще ни потопят в света на Менделсон с Концерт за цигулка, пиано и струнен оркестър в ре минор и Концерт за цигулка и оркестър в ми минор.

Един от най-популярните цигулари на новото време, Еманюел Чекнаворян печели международно признание след като получава наградата за най-добро изпълнение на Концерта за цигулка от Ян Сибелиус и е удостоен с втора награда на Международния конкурс „Ян Сибелиус“ през 2015 г. Той е концертирал в Мюзикферайн, Виена Концертхаус, Бостънската симфонична зала и Музикалния център в Хелзинки. Като солист е музицирал със Симфоничния оркестър на Виенското радио, Оркестъра на Тоскана, Симфоничния оркестър на Финландското радио, Бостънския Pops оркестър, Хелзинкската филхармония и Мюнхенския камерен оркестър.

Освен от конкурса „Сибелиус“, той печели още много награди на международни музикални конкурси. Получава най-високи отличия в конкурсите „Фриц Крайслер“, „Йоханес Брамс“ и „Млади музиканти“ на Евровизия, който е излъчен в цяла Европа като част от официалното откриването на Виенския фестивал.

Свири на цигулка на Антонио Страдивари (Кремона 1698).

Най-младият победител в международния конкурс Чайковски, Акико Суванаи се радва на престижна международна кариера, като се изявява в концерти и рецитали в големите градове на Европа, Северна Америка и Азия.

Тя е носител на множество награди от престижни конкурси като Международния конкурс „Паганини“ в Италия, Международния японски конкурс и Международния конкурс на кралица Елизабет в Белгия.
В София Акико ще си партнира с българския виртуоз Евгени Божанов.

Международната кариера на Евгени Божанов започва след спечелването на няколко конкурса, сред които „Святослав Рихтер“ в Москва, „Кралица Елизабет“ – Брюксел и „Ван Клайбърн“ – Тексас, „Musikverein“ във Виена, „Suntory Hall“ в Токио, Берлинската филхармония, Royal Festival Hall в Лондон и Тонхале Дюселдорф. Има рецитали в Мюнхен, Есен, Аахен и Краков, както и в „Schubertiade Vilabertran“ (Испания), фондация „Гулбенкян“, Лисабон и „Serate Musicali“ в Милано. Свири с Шведския радиооркестър в Стокхолм и симфоничния оркестър на Лахти. Евгени Божанов партнира на Марта Аргерич в първото ѝ гостуване в София през 2021 г.

Солист е на Deutsches Symphonie Orchester – Берлин на турне в Япония и на Националния оркестър на RAI из Европа, свири и с Лондонския симфоничен оркестър, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino и Камерния оркестър на Баварското радио в Мюнхен.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *