Церемония по връчване на първите награди „АртАкция на годината – ЗА ИЗКУСТВО С КАУЗА!“

Предстои да бъдат връчени първите награди „АртАкция на годината – за изкуство с кауза“. Празничната церемония ще се състои на 22 юни от 20:00 ч. в РЦСИ Топлоцентрала. Водещ на церемонията ще бъде Мариан Вълев, а за музиката ще се погрижи Свилен Ноев!

 

Тази награда беше учредена с цел да популяризира постиженията на артисти и общественици, чието визионерство облагородява средата, в която живеем. Наградата е реверанс към независимия дух и свободната мисъл; апел за равноправие и защита на човешкото достойнство, артикулиран със средствата на изкуството. Номинациите обхващат различни области на изкуството и културния живот. Всеки от представителите на журито е ярък професионалист, чиято обективност не подлежи на съмнение.

 

Качеството на постъпилите кандидатури свидетелства, че това отличие е потребно, още повече че то се появява в период на огромни предизвикателства за Европа и света, в съдбоносен за България исторически момент. Натрупалите се кризи вследствие на Covid-19 и войната срещу Украйна, съпроводени с ескалиращо политическо напрежение, изправиха страната ни пред нови изпитания, които изискват всеки българин да направи своя цивилизационен избор.

 

Отличените от журито проекти и творци, които влязоха в краткия списък с номинации, вече са известни. Припомняме критериите за излъчване на победителите: оригиналност и значимост на инициативата/събитието/проекта, принос за обогатяване на обществения и културния живот, художествена стойност и потенциал за развитие, ангажираност с важна кауза. Победителите ще получат изящна статуетка, грамота, парична сума на стойност 1000 лв., ваучер за книги, ваучер от Fashion Days, акредитация за предстоящото издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“, безплатен едногодишен достъп до събития, организирани от Artvent.

 

Кои са лауреатите на първото издание на награда АртАкция в категории АвангАрт, РеАкция, СмАрт, ИнтерАкция и РестАрт, ще стане ясно на предстоящата церемония по награждаване!

 

Тъй като уважаваме гражданската енергия и мотивите на всички онези свободни хора, които са решили да отидат на протеста, планиран за 22 юни, решихме да променим стартовия час на събитието. То ще започне официално в 20:00 ч., а на тези от вас, които желаят да дойдат в 19:00 ч., ще предложим хубава музика и отбрани питиета в добра компания.

 

Прилагаме програма с всички номинирани участници в съответните категории.

 

Първото издание на награда „АртАкция на годината“ се организира със съдействието на Fashion Days, ArtVent, CineLibri и издателство „Колибри“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *