29 юни – Ден на река Дунав

Пъстра и богата е програмата през тази година по повод Деня на Дунав в България. Фестивали, пленери, екологични акции, концерти и изложби, различни градски тържества – това са само част от инициативите, които се провеждат по повод 29 юни, като на някои места Програмата започна още през миналата седмица.

29 юни – Ден на река Дунав - 01

Във Видин и през тази година подготвят традиционните концерти, които ще бъдат украсени и от светлинно шоу.

„Бъди инициативен“ е мотото на големия празник с много концерти, състезания и изложби в Лом. В Крайдунавския град се провежда и мащабна кампания, чиято цел е насърчаването на разделното събиране на отпадъци и недопускане замърсяването с отпадъци на река Дунав и притоците й.

Колоездачен пробег и образователни дейности на брега на реката ще има в Долни Цибър.

Община Козлодуй организира ежегодния рибен фестивал, а също така и работилница за изработване на цветни пана от пластмасови капачки. В Козлодуй ще има и зарибяване с есетрови риби, акции за почистване на крайречни територии. С традиционни ритуали ще започне 29 юни в Байкал, като са предвидени още наблюдения на птици, изследване на вода от реката, приложни работилници.

„Моето приключение край Дунав“ проведоха за поредна година в Гулянци.

Освен традиционните художествени и музикални надпревари, през тази година в Никопол ще има и състезание с хвърчила.

Четири дни Белене ще бъде подвластен на фестивал, посветен на Дунав, с много концерти, състезания и занимания за малки и големи.

Кампанията „Да изчистим Дунав заедно“ ще акостира в Деня на Дунав в Свищов с голяма акция за почистване на брега от отпадъци, образователни и екологични дейности, насърчаващи разделното събиране на отпадъците, атракции с каяци и други.

Държавната опера в Русе ще зарадва жителите и гостите на града със специален концерт, посветен на река Дунав. През деня в най-големия български крайдунавски град ще има редица образователни инициативи, концерти, викторини.

„Фестивал на сетивата“ проведоха в Силистра като част от дейностите за 29 юни, като на самата дата има подготвени още инициативи.

„Открий Дунав“ е тазгодишното мото на кампанията. Целта е да се насърчат живеещите в Дунавския басейн да бъдат активни в опознаването на реката и притоците й с цел по-ефективното им опазване. Денят на Дунав се отбелязва на 29 юни – датата, на която е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Мисията на Деня на Дунав е да привлече вниманието към значението и опазването на реката и притоците й. Организатор на кампанията на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав.

Подробна информация за кампанията можете да намерите на специалната страница за Ден на Дунав на Международната комисия за опазване на река Дунав http://www.danubeday.org/. Подробна информация за събитията в България можете да намерите в приложената програма. 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *