4 юни – Международен ден за защита на децата, жертви на агресия

Днес отбелязваме Международния ден за защита на децата, жертви на агресия. Той се отбелязва от 1983 г. по решение на Общото събрание на ООН.

В София този ден ще бъде отбелязан със Стрийт арт спектакъл пред Сити Център София. Участници в инициативата са: Поли Генова, Voice of boys“, Боряна Бонева, A.V. и C BEATZ – Цветомир Цонев, Биляна Йотовска и Невена Воденичарска. Те ще дарят своите хонорари в специален фонд за деца, претърпели насилие.

Събитието започва в 19:00 ч. и включва концерт на български поп изпълнители и бийтбоксери, „Фотосесия на живо“ с участието на моделите и грижовни майки: Маги Желязкова, Биляна Йотовска и Невена Воденичарска заедно с техните деца, кът за рисувани послания „Подай ръка на дете в нужда“, фотоизложба „Детското насилие не е тема табу“, пантомима и представяне за пръв път на видео клипа за националния телефон за деца: 116 111. Спектакълът разчита на дигитална, а не печатна визия. Събитието организира различни форми на сценичното и улично изкуство, обединени от обща кауза „НЕ! на насилието върху деца“.

Организатори на събитието са Национална младежка медийна асоциация, която работи в обществена полза и Държавната агенция за закрила на детето – ДАЗД и под патронажа на нейния председател – Калин Каменов. От 10:00 ч. до 20:00 ч. експерти от ДАЗД ще консултират в информационни шатри гражданите по въпросите за защита и превенция на насилието върху деца.

Стрийт арт спектакълът е признание за ангажимента на обществото, медиите, шоубизнеса и институциите към защита правата на децата и утвърждаване на позиция за нетърпимост към страданието, претърпяно от децата на България, които са жертви на физическо, психическо и емоционално насилие. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *