Бизнесът прави парламентарна стена на срама

В случай, че депутатите не вземат решение компенсациите за бизнеса, заради високите цени на електроенергията, да продължат след 1 юли, работодателските организации ще извадят снимките на депутатите, за да е ясно кой е виновен. Това обяви пред Nova News председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той уточни, че говори от името на всички работодатели. ”

“Много е важно да се знае кой ще бъде виновен да се качат два пъти цените в магазините”, посочи Велев. И добави, че това ще стане, ако не се гласуват компенсациите, тъй като цената на електроенергията е главната причина за инфлацията. “Ако не бъдат приети нашите предложения, инфлацията ще се удвои. Това означава свиване на производствата, задържане на работните заплати, и поради инфлацията – спестяванията да се стопят. Оттам и обедняване на хората”, каза още Велев.

“След компенсирането в държавната енергетика ще остане 1 млрд. лв. или 5 пъти повече пари”, коментира още председателят на УС на АИКБ. “Пари има достатъчно, ако не се крадат“, категоричен е той. По думите му това са пари от бюджета, а от изработени от хората в предприятията и част от тях трябва да се върнат като компенсации, както правят в други страни от ЕС.

Непредвидимостта, в която в момента работят предприятията и особено след като депутатите от ресорната комисия отхвърлиха предложението на бизнеса за продължаване на компенсациите от 1 юли, Велев обясни така: “До днес има компенсации, от утре нямаме никаква предвидимост. Не знаем за утре каква ще ни е цената – 700 лв. или 250 лв.”

“Ако цените скочат 4 пъти от утре, много предприятия ще спрат работа”, предупреди той.

от Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *