Близо половината британци свиват покупките си на храна

Данните са в съответствие с препупрежденията на британските супермаркети, че жителите на страната са подложени на нарастващ финансов натиск

/КРОСС/  Почти половината от жителите на Обединеното кралство са намалили покупките си на храна на фона на устойчивото покачване на цените, докато други са принудени да харчат повече, пише Ройтерс. Последно инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен връх, равнявайки се на 9,1% през май.

Очакванията на Английската централна банка (АЦБ) са ръстът на индекса на потребителските цени да надмине 11% през октомври. Данните от официалната статистика показаха, че 49% от хората са посочили, че са закупили по-малко храна от обикновено в периода 22 юни – 3 юли.

За сравнение – делът им е бил едва 8% през септември 2021 г., когато британската статистическа служба започна да провежда проучването. Други 48% са посочили, че са принудени да харчат повече от обичайното за хранителни продукти.

Като цяло, 91% от респодентите са споделили, че издръжката им на живот е поскъпнала през изминалия месец. Данните са в съответствие с препупрежденията на британските супермаркети, че жителите на страната са подложени на нарастващ финансов натиск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *