Борисов: ГЕРБ подкрепя правителството за руските дипломати, въпреки непрофесионализма на Петков

ГЕРБ стои зад действията на правителството в оставка на Кирил Петков за изгонването на руските дипломати и технически персонал, въпреки непрофесионалния начин, по който това е извършено. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов определи действията на премиера в оставка като дилетантство и аматьорство.

„С две ръце подкрепяме член 11 за съответствието на бройката на дипломатите във връзка с прекомерното присъствие на руските дипломати. Това трябваше да се случи по друг начин“, каза лидерът на ГЕРБ и уточни:

„Трябваше премиерът и външният министър да го обявят на базата на доклад или да поемат политическата отговорност и да заявят, че го правят на базата на реципрочност. Тогава ние щяхме да ги посрещнем на крака с аплодисменти. Днес трябва да избираме дали да подкрепим тези действия на правителството. Никаква крачка назад не трябва да дава правителството, има пълната подкрепа на ГЕРБ“, заяви Борисов.

Според него капитулацията сега означава отказ от суверенитет.

„Абсолютно непрофесионалните и дилетантски действия трябва да бъдат подкрепени. Иначе ще излезе, че сме с Русия против правителството. Сега има война и ние сме на страната на Украйна и на евроатлантическия свят. Ако влезем в детайли на глупостта на правителството ще излезе, че сме на обратната страна. Подкрепяме действията им, защото са избрани от народа. Българският народ пожела промяната и избра Петков. Призовавам ги да не се връщат назад, да си свършат работата докрай. Толкова са им възможностите“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Той определи като непоправимо милиардите, които изтекоха в джобовете на членове на правителството на Петков през руските компании и посредниците. „Десетки милиони са им в джобовете. Това са непоправими неща, защото трудно ще бъде последен пътя на тези пари и те трудно ще бъдат върнати в хазната. Българинът обедня“, каза Борисов.

Той посочи, че лидерът трябва да поеме отговорността.

„Петков отиде в парламента да се направи на важен и на следващия ден чакай какво стана. Когато трябва да се вземе решение за РСМ излиза Борисов, когато трябва да се вземе решение за оръжия за Украйна излиза Борисов. Това е лидерството. Ако видите детайлите, които са дали службите, затова сега се налага да излизам и да поемам отговорност. Ние сме на страната на демократичния свят и ГЕРБ го е заявил преди няколко месеца. Аз подкрепям лидерите. Ако ПП имат друг лидер, нека да го покажат“, заяви Борисов.

Той поздрави депутатите от ГЕРБ, които успяха да изправят грешките в предложения от Асен Василев бюджет. „Това е един бюджет, който изисква една много стабилна държава, за да го изпълни. В противен случай катастрофата ще бъде пълна“, добави Борисов. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *